2021.május.17.

Legyünk elővigyázatosak, csavarGO-zzunk okosan! (2. rész)

tura

Ha kezdő túrázók vagyunk, fordítsunk figyelmet arra, hogy felmérjük, testünk, izomzatunk teherbíróképességét. Ez azért is fontos, mivel az, aki eddig szinte alig, vagy keveset mozgott, a csavarGO-zást nem kezdheti rögtön megterhelő és hosszú, valamint nehéz szintű túraútvonalon. Mindenki szépen fokozatosan szoktassa szervezetét a természetjáráshoz…A csavarGO kínálatát ezért is állítottuk össze úgy, hogy kicsik-nagyok, tapasztalatlanabbak, tapasztaltabbak megtalálják a számukra legmegfelelőbb távot.

 

Kiemelkedően fontos, hogy túrázás alatt is betartsuk az ajánlott higiéniai szabályokat. Mint tudjuk a természetben számos kórokozó él. Ők fákon, fűben, bokorban, stb. rejtőzködnek. Közismert tény, hogy ezek a „természetlakók” (pl. kullancs, szúnyog, parazita, egyebek) különféle megbetegedéseket okozhatnak. Indulás előtt jobb ezt tudatosítani, és tudatosan elkerülni a bajt. Tanácsos az öltözékünk színeit is körültekintően megválasztani, s okvetlenül tenni magunkhoz rovarirtószert. Ha ún. vadjárta helyeket is tartalmaznak az adott túraútvonalak, amelyeket teljesítünk majd, akkor azokat mindössze messziről tekintsük meg, ne térjünk rá a vadcsapásokra és ne menjünk az állatok közelébe.

 

Mindenféleképpen kerüljük el a természetben lévő, ismeretlen állatokat, még ha azok barátságosnak is tűnnek. Megeshet, hogy egy-egy állat emberbarátnak tűnik, de végül sérülést okoz. Ha ilyenre sor kerül, tanácsos felkeresni egy orvost.

 

A természetben található terméseket, növényeket, még ha ehetőnek is véli az arra járó, ne fogyassza el mosatlanul. Sosem lehet tudni, milyen szemmel nem látható szennyezés van rajta.

 

Hazatérésünk után okvetlenül kerítsünk sort a test ellenőrzésére. CsavarGO-zni érdemes, túrázni izgalmas…

 

Tarts velünk, s induljunk útnak elővigyázatosan csavarGO-zni méghozzá a túrázás jótékony hatásait figyelembe véve.

 

A cikk 1. része megtekinthető a következő linken: https://www.libertate.sk/hirek/legyunk-elovigyazatosak-csavargo-zzunk-okosan-1-resz

 

Kép: Dribble.com