Rólunk

A polgári társulásunk a felvidéki magyarság megmaradásának támogatását tűzte ki céljául 2016-os megalakulásakor. Azóta a kultúra, az oktatás és népművelés, de a gazdaság területén is aktív tevékenységet folytatunk a felvidéki magyarság minden régiójában.

 

Megalakulása óta a Libertate több formában is szerepelt: rendezvényszervezőként, támogatóként, kiadóként is igyekeztünk megfelelni az általunk kitűzött feladatoknak. Elindítottunk három honlapot – szolgáltatás.sk, háztáji.sk, termék.sk –, amelyek mindegyike a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozókat, illetve az őstermelőket segíti.

 

Szempont című lapunkkal színesítettük az elmúlt években egyre szürkébbé váló szlovákiai magyar újságkínálatot, amely immáron két éve tájékoztatja a felvidéki magyarokat. A kiadvány negyedévente jelenik meg, amit az olvasók ingyenesen kapnak kézhez.

 

Szervezőként igyekezetük elősegíteni a felvidéki magyar gazdasági élet szereplőinek egymásra találását is. Konferenciánkon sikeresen mutatkoztak be a felvidéki magyar fiatal vállalkozók, valamint kiemelt témaként szerepeltek a határmenti, magyarok által lakott régiók gazdasági fellendítésének lehetőségei és a helyi termékek mint kitörési pontok egyaránt.

 

Polgári társulásunk szempontjából kulcsfontosságú azon programsorozat megszervezése is, amelynek keretében harmincnyolc Családi Napot, valamint tizenöt egyéb, fesztivál jellegű rendezvényt tartottunk. Általuk is a felvidéki magyar közösség megerősítését, az együvé tartozás érzését kívántuk elősegíteni. Fontos ugyanis, hogy találkozzunk egymással, közös élményeink legyenek, hiszen csak együtt tudunk közösségünk fejlődése érdekében építkezni. Ezért is célunk, hogy minden magyarlakta területre eljussunk programjainkkal, amelyek a nyáron fesztiválokkal is bővültek.

 

A mai „modern” eltárgyiasult világban a család egyre inkább pusztán jogi, közgazdaságtani kategóriaként szerepel a közbeszédben, pedig szerepe felbecsülhetetlen az emberi kapcsolatok szintjén. A legtöbb fiatalt foglalkoztató multinacionális cégek többségének célja, hogy a munkavállaló minél több időt töltsön munkahelyén, dolgozzon, termeljen. Ennek „mellékhatásai” már a szlovákiai társadalomban is jelentkeztek.

 

A család dönt arról, vállal-e egyáltalán gyermeket, s ha igen, hányat. Mindannyian alapvetően családi mintákat követünk, itt tanuljuk meg az alapvető viselkedési formákat. Emellett a család alapjaiban meghatározhatja nemzeti identitásunkat is. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk a felvidéki magyar családokra, akár azzal is, hogy olyan családbarát programokat kínálunk, ahol fiatal és idősebb egyaránt jól érzi magát.

 

Tapasztalatunk azt mutatja, van igény az ilyen típusú rendezvényekre, hiszen ezek közönsége hasonló korú fiatalokból áll, akik csaknem azonos kihívásokkal és örömökkel találkoznak a mindennapok során. Reményeink szerint programjainkkal tovább erősíthetjük nemzeti közösségünket a jövőben is.

 

Nyilfa Péter, a Libertate elnöke