Út a Fekete várhoz

A Tribecs-hegységben, az erdő ölelésében bújik meg Feketevár (Čierny Hrad), mely feltehetően a 13. században épült. Aranyosmarót (Zlaté Moravce) közelében található Kisaranyos (Zlatno) községből indulva juthatunk el az 573 m magasan fekvő kis romhoz. Zlatno az egykori Nyitra vármegye határán fekvő szlovák kisközség. A közeli patak homokjából egykor aranyat mostak, így valószínűleg erről kapta nevét.

Erdei ösvényeken haladva, patak menti völgyön át, enyhe szintemelkedéssel juthat el a túrázó a romokhoz, ahonnan madártávlatban a Gímesi és Hrussói várromok is láthatók. A vár a középkorban a kimosott arany védelmezése céljából épült, jelentősebb célt nem szolgált. Történetéről is keveset tudni, alig maradt fent róla írásos említés. Egyes feltételezések szerint a 15. század második felében pusztulhatott el. A komlexumot ovális alakú árok és sánc öleli körül, 95 m hosszú és 55 m széles. Nincsenek védőfalai, csupán egy négyzet alakú torony maradt fenn.

Napjainkban a vár csekély maradványainak megóvása érdekében egy civil szervezet tevékenykedik. Céljuk, megőrizni az utókor számára az elfeledett vár romjait.

Virtuális túránk lehetővé teszi Önnek, hogy otthona kényelméből is megtekinthesse e csodálatos vidéket. Mozogjon bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan szabályozhatja. Fedezze fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.