Újbányai körtúra

Segítünk Önnek abban, hogy természeti szépségeinket otthonából is csodálhassa. Nincs ideje útnak indulni vagy csak szeretne elindulás előtt tájékozódni a környékről, melyet látni szeretne? Mindkét problémára megoldás a virtuális túránk megtekintése. Nem kell mást tennie, mint kihasználni az újszerű és látványos megjelenítés adta lehetőséget. Lapozzon kedvére az online térben és tekintse meg következő ajánlatunkat!

Léva (Levice) közelében, a Garam folyó partján fekszik az ódon bányavároska, Újbánya (Nová Baňa). A középkorban a felvidéki szabad királyi bányavárosok egyikeként aranybányászatáról volt nevezetes. Német bányászok alapították, első jogait pedig Nagy Lajos királytól kapta 1345-ben.

Az újbányai erdő széléről érdekes és változatos ösvényen át haladunk ezúttal virtuálisan. A Háj nevezetű kilátóhoz érve páratlan kilátás nyílik a környező vidékre, a közelben található a Havrania skala elnevezésű turisztikai látványosság. E szikla és a kilátó is a Zvonička tanösvény részét képezi, mely az egykori mesterség, a bányászat rejtelmeibe is elvezet minket. Számos – a bányászatra emlékeztető tárgy, tájékoztató tábla utal a hely múltjára. A kakasdi városrészben kegyhely található, ivóvizes forráshelye gyógyító hatással bír. Neogotikus kápolnáját kis botanikus kert veszi körül.