Túra a dévényi tetőre

Pozsonyhidegkút (Dúbravka) a főváros egyik városrésze széléről, a Kis-Kárpátok természetvédelmi területen át gyalogolva juthatunk fel az 514 méteren lévő Dévényi – tetőre (Devínska Kobyla) az imádkozó sáska alakját formázó, 21 méter magas kilátóhoz, amely egy régi elhagyatott légvédelmi bázis területén helyezkedik el.

A térség növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos zuzmó-, moha-, gombafaj alkotja. Az erdő többségében tölgyfákból áll, fellelhető itt a kocsányostölgy, cserfatölgy és molyhostölgy is.

A Dévény - tetői kilátó nem csupán egy turisztikai látványosság, hiszen három ország – Ausztria, Csehország, Magyarország - területének panorámáját láthatjuk. Az építmény 112 lépcsőjét megmászva a kilátótoronyból jó időben elláthatunk Bécsig, gyönyörködhetünk az Alpokban, madártávlatból szemlélhetjük az ausztriai SchlossHof kastélyt vagy a közeli Dévényi várat, Kamzík tévétornyot, de akár a Zobor-hegy is felsejlik a távolban.

Amennyiben személyesen nem áll módjukban bejárni e csodás helyet, élvezzék a táj szépségét otthonuk kényelméből és tekintsék meg virtuális túránkat! Mozogjanak bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan szabályozhatják. Fedezzék fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!