Szulyói romvár túra

Zsolna (Žilina) város közelében található a Szulyó-hegység (Súľovské vrchy) és annak része, a Szulyói-sziklák (Súľovské skaly). E csipkés sziklacsúcsok egyikére épült a Szulyói vár (Súľovský hrad), a legmeghökkentőbb váraink közt tartjuk számon.  A terület egyedülálló sziklás domborzata és bizarr képződményei miatt, csak csodálkozni lehet, mit képes alkotni a sziklából a természet. A Szulyó-hegy természetvédelmi területnek számít 1929 óta és számos védett állat és növényfajnak ad otthont; ez Szlovákia leggazdagabb orchidea lelőhelye.

A vár legrégebbig írásos emléke a 15. századból származik, kezdetleges elődje viszont a 13. században épülhetett valószínűleg a husziták építették. Tűzvész emésztette fel a magányos erődöt s azóta is porladoznak maradványai a múlt emlékével együtt.

A túrázónak a gyalogtúra során meg kell küzdenie néhány természeti akadállyal: földből kikandikáló gyökerekkel, helyenként csúszós talajjal. Helyenként korlátok és létrák is segítik az előrehaladást. Az utat barlang és kilátó is keresztezi, mindkettőhöz érdemes kis kitérőt tenni. Szűk és meredek sziklalépcső járat vezet fel a várromhoz, amelynek csekély maradványait alig lehet megkülönböztetni a környező szikláktól.

Ne habozzanak, induljanak el a csavarGO útvonalán! Amennyiben nem áll módjában bejárni azt, tekintsék meg legalább e újszerű megjelenítéssel. Nem kell más tenniük, mint a képeken az apró nyilakra kattintva tovább lapozni és máris háromdimenziós élményben lehet részük.