Szomolányi kastélytúra

A mesés Szomolányi kastély (Smolenický zámok) a Kis – Kárpátok (Malé Karpaty) legdíszesebb, francia mintára kialakított romantikus gyöngyszeme. Leginkább a 33 méter magas tornya kelti fel a figyelmet már a távolból is, az ide látogatók a teraszos kilátótoronyból csodálhatják a környéket.

A vár legrégibb kövei még a 13. században kerültek a helyükre. Királyi várként emelték, hogy védje a nyugatra lévő cseh kereskedelmi útvonalat.

Napjainkban a Szlovák Tudományos Akadémia Kongresszusi Központjának ad otthont az épület, az év során számos szimpózium és tudományos konferencia kerül itt megrendezésre. A várudvar a kápolnával és a bástyákkal, valamint a gondozott pázsit, az angol park a vár körül, varázslatos hangulatot teremtenek. 

A nyilvánosság számára a kastély kizárólag júliusban és augusztusban, a körülötte elterülő hatalmas angol park azonban egész évben látogatható.  A közelben található Driny cseppkőbarlang megtekintéséért is érdemes kitérőt tenni az utunk során.

Ha személyesen most nem tudják bejárni e csodás helyet, élvezzék a táj szépségét otthonuk kényelméből és tekintsék meg virtuális túránkat! Mozogjanak bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan szabályozhatják. Fedezzék fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!