Revistyei romvár túra

Virtuális sétára hívjuk Önt a Madaras-hegységbe (Vtáčnik), hiszen a Garam (Hron) völgye felett 314 méter magasan álln egy sziklaszirten Revistye várának romja!

Revistye neve 1228-ban, II. András király oklevelében szerepel először. A középkori vár építtetőjét a Vezekényi családban kell keresnünk. Az építmény északnyugati sarkában található bejáraton át lehetett bejutni az alsóvár udvarára. Az egykori gazdasági épületekből, raktárakból és istállókból napjainkra semmi sem maradt fenn. A felsővárba egy kör alapterületű kaputornyon keresztül lépünk be. Ez az épületrész még dacol az évszázadok mindent elpusztító időjárásával.

Korabeli feljegyzés szerint 1792 körül az utolsó lakosai is kiköltöztek a roskadozó vár falai közül. Revistye pedig azóta pusztul, falai közt tarka gyíkok, szalamandrák napoznak, madarak fészkelnek.  A vár alatt kialakított parkban több mint 30 állatfaj él a 21 hektáros területen. Találhatunk őzeket, szarvasokat, vagy éppen muflonokat, de különleges fajokat is láthatunk: jávorszarvast, estenként kaukázusi kecskét is.

Virtuális túránk Önök elé tárja a csodás építményt és a gyönyörű tájat, otthona kényelméből élvezheti a csodás felvételeket. Mozogjon bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan
szabályozhatja. Fedezze fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!