Murányi romvár tura

Murány várának ódon romjai a Murányi-fennsíkon találhatók, a legmagasabban fekvő váraink egyike. A Cigánka nevű mészkőgerincen helyezkedik el és Murányalja (Muráň) község felől közelíthető meg.

A látogatók az épen maradt várrészeket és a bejárati tornyot is bejárhatják. A romok hatalmas területen szóródnak szét. A vár kalandos történetére és keletkezésére a mondavilágból következtetünk. Legrégibb gazdái a Jolsvaiak voltak, tőlük a Bebek család kezére került. Fénykorát az erőd a 17. században élte, erről olvashatunk Arany János Murány ostroma című szerelmi hőskölteményében. Kisfaludy Károly is feldolgozza az egyik drámájában Széchy Mária (azaz Murányi Vénusz) és Wesselényi Ferenc kapcsolatát, melynek helyszínéül éppen ez a vár szolgált. Közelében egy a grófról elnevezett, 16 méter hosszú barlang (Wesselényi-barlang) található. A környező vidék természeti szépségei különleges hellyé varázsolják a Murányi-fennsík Nemzeti Parkot, melynek növény- és állatvilága egyedülálló. Tavasszal nyílik a kárpáti sáfrány, sziklákon pedig a világon egyedül itt élő murányi boroszlán pompázik.

Több mint 400 méter szintkülönbség várja a túrázókat, sokszor nehéz terepen haladva tudjuk csak megközelíteni, de fentről remek kilátás nyílik a völgybe. A táj igazi szépségét csak akkor ismerhetjük meg, ha bejárjuk a vidéket. Akik szeretik a csendet és az érintetlen természet harmóniáját, ne habozzanak, induljanak el a csavarGO útvonalán a Murányi romvár felé!

Amennyiben nem áll módjában bejárni e remek útvonalat, tekintse meg legalább e újszerű megjelenítéssel. Nem kell más tennie, mint a képeken az apró nyilakra kattintva tovább lapoznia és háromdimenziós élményben lehet része.