Likavai romvár túra

Liptó (Liptov) északi részében, a Vág folyó partján, Rózsahegy (Ružomberok) várossal szemközt magasodik Likava omladozó vára (Likavský hrad) egy meredek kősziklán. Annak ellenére, hogy a kuruc idők óta elhagyatottan áll, falai meglepően épek maradtak.

Ahogy a régi időkben a várak általában, Likava is sokszor cserélt gazdát, adták-vették, ajándékozták a hozzátartozó nagy birtokkal együtt a királyok és nagyurak. Hunyadi Mátyás gyakran járt erre vadászni, de sokáig lakott a falai között fia, Corvin János is. A főkapu felett még a 18. században is látható volt a Hunyadi-címer. Birtokolták a Zápolyák, Thurzók, Báthoryak is. Utolsó fénykorát Likava akkor élte, amikor Thököly István és családja lett a tulajdonosa 20 éven át. 1685-ben megyei börtönné alakították, a legenda szerint a szlovák Juraj Jánošíkot is itt tartották fogva. 1707-ben az építményt Rákóczi kurucai elfoglalták, majd egyre elhagyatottabbá vált és fokozatosan pusztulásnak indult.

A romokhoz vezető út mellett tiszta vizű patak csordogál, az utolsó szakaszban kissé meredek, lépcsőzetes részen kell áthaladni. Nagyrészt erdőn át vezet az út. Fentről pazar kilátás tárul elénk a Liptói és a Kócs-hegységre (Chočské vrchy). A romok körüli ösvények is bejárhatók. Jelenleg a vár a Liptói Múzeum felügyelete alatt áll, hiszen a terjedelmes rekonstrukciós munkálatok után egy állandó történeti kiállítás és a helyreállított Hunyadi-torony várja a turistákat csekély belépő ellenében a nyitvatartási időben.

Ha személyesen most nem tudják bejárni e csodás helyet, élvezzék a táj szépségét otthonuk kényelméből és tekintsék meg virtuális túránkat! Mozogjanak bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan szabályozhatják. Fedezzék fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!