Katarínka kolostori túra

Nahács (Naháč) község Nagyszombat megye Nagyszombati járásának szlovák települése, melynek temploma előtti parkolójából indulhatunk a Katarínka kolostor felé vezető, kijelölt úton. A a Kis-Kárpátok (Malé Karpaty) erdején át baktatva a különleges épületegyüttes romjaihoz nem érünk.

A ferences rendi kolostort és Szent Katalin templomot Erdődy Kristóf gróf alapította 1618-ban. Katarínka, ahogy a hazaiak emlegetik, korabarokk stílusban, Pietro Spazzo olasz mester építette azon a helyen, ahol állítólag a fiatal grófnak és remetének, Apponyi Jánosnak megjelent Szent Katalin. A templom 52 m hosszú, 12,9 m széles és a torony magassága meghaladta a 30 métert, 4 haranggal rendelkezett, festményekkel és stukatúrákkal volt díszítve, 8 oltára volt.

A kolostorban kezdetben mintegy 50 ferences szerzetes élt. Több, mint 150 évi működés után, 1786-ban II. József rendelettel oszlatta fel a szerzetesrendeket, ekkor a kolostor is megszűnt.

A kolostor közelében valaha a Pálffy család vasutat üzemeltetett, ami faipari gyárát szolgálta ki. Ma a helyén keskeny nyomtávú erdei vasútvonalat építenek ki „Katarínka erdei vasút néven”, megtekinthetjük az egykori szerelvényeket.

Fedezze fel virtuálisan a helyszínt, mielőtt útnak indul! A képeken fellelhető nyilakra kattintva tovább lapozhat, így háromdimenziós élményben lehet része. Éljen e újszerű megjelenítés adta lehetőséggel, tekintse meg a vár maradványait és a környezetét az online térben is!