Jókői várkaland

25 kilométerre Nagyszombattól a Kis-Kárpátok varázslatos környezetében található Jókő gótikus vára, mely gyalogosan az azonos nevű településről, Jókő (Dobrá Voda) felől érhető el.

Stratégiai célból, erődítményként épült fel egy kopár hegyen a 13. században, IV. Béla idején. Feltételezhetően az Aba nemzetség egyik ágához köthető a létrejötte. Bevehetetlenné tette a meredek hegyoldal, de nem tartozott a legdíszesebb várépületek közé. Hajdani impozáns falai lassan elenyésznek, napjainkban csak az erődítmény egyes részei maradtak fenn, tornyok és a falak egy része. A legenda szerint egykor a templomos vitézek is birtokolták. Valódi tulajdonosai között találjuk viszont többek között Stibor vajdát, Guthi Ország Mihály országbírót, a törökverő Lossonczy Istvánt, Choron Jánost, Ungnad Kristóf bárót, majd Erdődy Tamás grófot és a Pálffy grófi családot. Jelentős hanyatlásnak egy tűzvész következtében indult s a 18. században csak börtönként funkcionált.

Fedezze fel virtuálisan a helyszínt, mielőtt útnak indul! A képeken fellelhető nyilakra kattintva tovább lapozhat, így háromdimenziós élményben lehet része.
Éljen e újszerű megjelenítés adta lehetőséggel, tekintse meg a vár maradványait és a környezetét az online térben is!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.