Gerinctúra a Nagy Kriván közelében

Segítünk Önnek abban, hogy természeti szépségeinket otthonából is csodálhassa. Nincs ideje útnak indulni vagy csak szeretne elindulás előtt tájékozódni a környékről – ez esetben a hegységről, melyet látni szeretne?

Mindkét problémára megoldás a virtuális túránk megtekintése. Nem kell mást tennie, mint kihasználni az újszerű és látványos megjelenítés adta lehetőséget. Lapozzon kedvére az online térben és tekintse meg következő ajánlatunkat!

A csaknem 50 kilométeren át húzódó Kis-Fátra (Malá Fatra) Szlovákia egyik közkedvelt hegysége. 1709 méteres magasságával a legmagasabb csúcsa a Nagy Kriván. A Terhely (Terchová) nevű településtől nem messze, a Vrátna-völgyből, modern, kabinos felvonóval juthatunk a felső állomásra (Lanovka Chleb horná stanica). Innen pár perc alatt a Snilov-nyeregbe érkezhetünk (Snilovské sedlo), innen csodálhatjuk a Kis-Fátra gerinctúráira jellemző pazar kilátást. Alattunk terül el a Vrátna-völgy, jobbra található a Chleb csúcs (1646 m), messziről a Nagy-Kriván tömbje uralja a látóhatárt, teljes körpanorámában van részünk. Az alábbi csúcsokat hódítjuk meg, ha végigjárjuk az útvonalat: Hromové (1636 m), Steny (1535 m), Poludňový grúň (1450 m). Utunk vége felé érintünk  egy menedékházat, Chata na Grúni néven, majd visszatérünk a kiindulóponthoz.

Téli időszakban a turistaút jelzéseit hó takarja, ezeket a hóba szúrt karók (rajtuk a turistaút színével egyező felfestések) helyettesítik. Ködös, felhős időben fokozottan figyelni kell a karókat, melyek egymástól olyan távolságra vannak elhelyezve, hogy ködös, de túrázásra alkalmas időben is egyik a másik után látható legyen.