Fehérkői vártúra

A Svätojurský hrad néven is ismert Fehérkő várának (hrad Biely Kameň) romjai Szentgyörgy (Svätý Jur) település közelében találhatóak a Kis-Kárpátokban, a Bazini járásban (okres Pezinok). A vár eredetileg nagy területen helyezkedett el és gótikus stílusban épült.

1209-ben II. András király a pozsonymegyei birtokot a hozzátartozó falvakkal együtt a Hontpázmány nembéli Sebes királyi pohárnokmesternek (Tamás nyitrai ispán fiának) hűségéért adományozta. Az erőd egészen a 17. századig szentgyörgyi uraság székhelye volt, majd a század második felében törökök támadták meg és dúlták fel. A vár soha nem töltött be jelentősebb szerepet a Magyar Királyság történetében.

A 290 méter magasan fekvő várrom éppen felújítás előtt áll, remélhetőleg sikerül majd az állapotának romlását megállítani és megőrizni a maradványokat az utókor számára.          

Virtuális túránk lehetővé teszi Önnek, hogy otthona kényelméből is megtekinthesse e csodálatos vidéket. Mozogjon bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan
szabályozhatja. Fedezze fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!