Éleskő vártúra

A Nagyszombati járás (okres Trnava) Bikszárd (Buková) nevű községéből közelíthetők meg Éleskő várának romjai (hrad Ostrý Kameň). Neve valószínűleg annak a kőnek az alakjából származik, amelyre épült.

A várrom a Kis -Kárpátok (Malé Krapaty) legmagasabb, meredek dombján, a Zárubon (Záruby) épült a 13. században s a cseh útvonalat hivatott védeni. A vártetőről minden irányban pazar kilátás tárul elénk a Kis Kárpátokra, a Hegyháti - síkságra (Záhorská nížina) és bukovai tóra.

Éleskő történetében nagy ostromok nem játszottak fontos szerepet. Mivel nagyon gyakran cserélődtek tulajdonosaik, gyakoriak voltak a vár birtokáért folytatott pereskedések. Ostromra itt csupán a Rákóczi-szabadságharc idején került sor, utána a Pálffy család tulajdona lett, akik már nem használták az elavult és romos várat.

Merüljön el a csodálatos látványban, mely elénk tárul fentről, a romok közeléből! Nem kell más tennie, mint a képeken az apró nyilakra kattintva tovább lapoznia és háromdimenziós élményben lehet része. Éljen e újszerű megjelenítés adta lehetőséggel és fedezze fel velünk a virtuális valóságot!