Detrekői vártúra

A Kis Kárpátok nyugati lábánál, Pozsonytól nem messze található Detrekő várát 1256 és 1273 között emelte IV. Béla fia, V. István. A század végén a Kőszegi családé lett, majd Csák Máté foglalta el, a pozsonyi ispán irányítása alá is tartozott. Birtokolta Stibor vajda, a Szentgyörgyi család, a német Fugger család. A várban élt és dolgozott a 16. században Balassi Bálint nevelője, Bornemissza Péter költő is, mert a Balassák ideje alatt nyomdát is működtettek itt. A Pálffy grófok hosszan, egészen az államosításig birtokolták az erődöt, melynek megerősítése, modernizálása és mai arculatának kialakítása is az ő nevükhöz fűződik. 1703 után a vár kuruc kézre került, pusztulása a császári csapatok 1707-es támadásának köszönheti, ezért a Pálffy család is a faluban felépített reneszánsz kastélyba költözött át.

Manapság a felső várból a torony és a palota, az alsó reneszánsz várból a tüzérségi bástyák maradványai maradtak fenn, az épületmaradványokat láthatóan karban tartják.

Fedezze fel virtuálisan a helyszínt, mielőtt útnak indul! A képeken fellelhető nyilakra kattintva tovább lapozhat, így háromdimenziós élményben lehet része. Tekintse meg a vár maradványait nem mindennapi megjelenítéssel az online térben is!