Csejtei romvár tura

A hírhedt Báthory Erzsébet köré épült legendának és szóbeszédnek köszönhetően sokak számára ismert a titokzatos csejtei várkastély, melynek maradványai a Vágújhelyi járásban (Okres Nové Mesto nad Váhom), Csejte (Čachtice) település felett magasodnak egy meredek sziklacsúcson. A kopár magaslaton álló romvárból szemet gyönyörködtető körpanoráma nyílik.

A határmenti királyi várrendszer nyugati részéhez tartozó várat Hont-Pázmány nembeli Kázmér építtette. A várat elfoglalta, kis ideig birtokolta Csák Máté, majd az Anjou királyok. Örökadományként Guthi Országh Mihály báró kapta meg. Közismertté viszont a neves törökverő Nádasdy Ferenc özvegye, Báthory Erzsébet tette, aki 1585 és 1610 között volt a vár úrnője. A kegyelemdöfést az erőd a Rákóczi - szabadságharc idején kapta, mikor a kurucok felgyújtották, a labancok pedig felrobbantották.

2012 és 2014 között európai uniós forrásból felújították a maradványokat, stabilizálták a várfalakat, pótolták a ledőlt részeket, befedték a kápolnát és a vár egyes belső részeit.

Ne habozzanak, induljanak el a csavarGO útvonalán! Amennyiben nem áll módjában bejárni azt, tekintsék meg legalább e újszerű megjelenítéssel. Nem kell más tenniük, mint a képeken az apró nyilakra kattintva tovább lapozni és máris háromdimenziós élményben lehet részük.