Budatini kastélytúra

Vághegyes (Zástranie)  település Zsolna (Žilina) városrésze, melynek közelében található a Budatini kastély (Budatínsky hrad). A várat a Balassa család építtette a tatárjárás után, a 13. században, a Vág (Váh) és a Kiszuca (Kysuca) folyók találkozásánál. Történelmi parkjával és múzeumával várja látogatóit és a falai között létrehozott tárlat bemutatja a drótos mesterség történetét.

A kastélyhoz vezető út részben egy csodaszép erdőn át vezet s ha elfáradunk, számos lehetőség nyílik a pihenő beiktatására. A közeli kilátóról láthatjuk az elénk táruló Zsolna városát.

Az építmény a legnagyobb átalakításokon 1487 és 1798 között ment át, amikor a Szunyogh nemzetség tulajdonába tartozott. 1849-ben a vár leégett, teljes újjáépítése 1930 körül kezdődött el, de a többi várral együtt 1945-ben államosították. Jelenleg a Zsolnai Vágmente Múzeum (Považské múzeum v Žiline) jóvoltából látogatható.

Virtuális túránk lehetővé teszi Önnek, hogy otthona kényelméből is megtekinthesse e csodálatos vidéket és az erőd környékét. Mozogjon bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan
szabályozhatja. Fedezze fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!