Berencsi romvár túra

A Szenicei járásban (okres Senica), a Berencsváralja (Podbranč) nevű község felett emelkednek Berencs (Branč) várának romja. Fentről a Miavai dombságra (Myjavská pahorkatina) és a Fehér-Kárpátokra (Biele Karpáty) is remek panoráma nyílik.

Az egykori, süveg alakú dombtetőre épült vár romjai nagy kiterjedésű erődre utalnak, nem véletlenül, hiszen védte a Morvaországból a Kárpátok felé vezető utat. A 475 méter magasan álló építményből mára csak a külső várfalak részei s néhány alsó vár maradt meg. Építésének pontos idejét nem ismerjük, de a néphagyomány szerint a honfoglaló magyarok már itt találták, más forrás szerint pedig az Aba nemzetség építtette a 13. század második felében. Több tulajdonosváltáson átesett, de a 15. században rablólovagok vára volt. A török időkben ugyan nem bírt katonai jelentőséggel, viszont 1974-ben a pozsonyi törvényszék ítélete alapján a gályára szánt protestáns papokat börtönözték be a falai között. A 17. században villámcsapás sújtotta, leégett, hanyatlásnak indult és végleg lakatlanná vált.

Az utóbbi években elkezdődött a romok felújítása, ezért egyre többen látogatják e történelmi emlékhelyet. Tavasztól őszig szimbolikus, csekély összegű belépődíjat fizetnek az ide látogatók, a bevételt a romok helyreállítására fordítják.

 Fedezze fel virtuálisan a helyszínt, mielőtt útnak indul! A képeken fellelhető nyilakra kattintva tovább lapozhat, így háromdimenziós élményben lehet része. Éljen e újszerű megjelenítés adta lehetőséggel, tekintse meg a vár maradványait és a környezetét az online térben is!