Zsolnalitvai vártúra

Zsolnalitvai vártúra

Leírás

A Vág völgyének egyik kihagyhatatlan látványossága Zsolnalitva vára (Hrad Lietava), mely kiterjedését tekintve Szlovákia második legnagyobb erődítménye. Egykor Fehér várként emlegették, bevehetetlen erődnek tartották s erről legendák is keringtek. A Sztrázsó-hegység (Strážovské vrchy) hegyvonulat keleti részén, a Zsolnai járásban (okres Žilina) fekvő Zsolnalitva (Lietava) településről könnyedén megközelíthető e terjedelmes várrom. 664 méter magasan, egy mészkősziklára építtette a Balassa család s jelentős katonai és közigazgatási székhelyként tartották számon.
A várhoz egykor 35 falu tartozott, a helyi lakosság mezőgazdasággal, méhészettel és gyümölcstermesztéssel foglalkozott. Tulajdonosai között volt Csák Máté, Zsigmond király, Kinizsi Pál, a Szapolyai nemzetség, Kosztka Miklós cseh nemes, Sadzivoj lengyel nemes és a befolyásos Thurzó család is. Mátyás király kedvenc hadvezérének, Kinizsi Pálnak a családi címere – egy kardot szorító kar – ma is látható a vár egyik tornyán. Thurzó Imre halála után az örökösök elhanyagolták az épület karbantartását és gondozás híján az enyészeté lett. A falai közt őrzött oklevél gyűjteményt az uradalmi gondnokság székhelyére, az árvai várba szállították el.
A romokhoz vezető csavarGO útvonal Zsolnalitva település közepén lévő parkolóból indul. A rövid túrák kedvelőinek ajánljuk, hiszen se nem hosszú, se nem igényes. Érdemes felgyalogolni a maradványokhoz, hiszen csodálatos kilátás nyílik a környékre s közelében számos barlang is fellelhető.
A kezdeti időkben az erősség szabálytalan háromszög alakú lehetett, a kapu mellett nagyméretű toronnyal rendelkezett. Mára csak a várfal, a torony falai, a palota és a kápolna maradványai láthatók. Az idő vasfoga bár kikezdte az építményt, legrégibb részének a belső várnak a külső fala még napjainkban is teljes magasságáig áll, míg a belső közfalak az évszázadok alatt jórészt elpusztultak. Az ég felé nyúló falakban nagyon sok épségben megmaradt, reneszánsz faragású ablaknyílást figyelhetünk meg. A hajdani kápolna belső terében korabeli falmaradványok láthatók, megtekinthetjük a gótikus boltívek néhány részletét.
Tartsatok velünk ezen az útvonalon is és érezzétek át a falakból áradó történelmi hangulatot!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL