Zayugróci romvár túra

Zayugróci romvár túra

Leírás

A nemesi Zay család egykori impozáns várának romjait a Trencséni kerületben, a Báni járásban (Bánovce and Bebravou), a Strázsó-hegységben (Strážovské vrchy) találjuk. A legértékesebb várromjaink közé tartozik. Az 591 méter magasan álló művészi remeket gyönyörű természet öleli körül. A mesés vár sziklaszirten áll, gyalogosan Zayugróc (Uhrovec) községből is megközelíthetjük.
E vár alatti faluban született– ugyanabban a házban – Ľudovít Štúr, a szlovák irodalmi nyelv megalkotója és Alexander Dubček, az 1968-as „prágai tavasz” elindítója. A település evangélikus temploma 1940-ben épült fel.
A romok felé vezető út hangulatos erdőn át vezet. Mintegy 250 méternyi szintkülönbséget kell leküzdenünk, míg felérünk. Ötös fokozatú természetvédelmi területen haladunk át, helyenként csak a kijelölt útvonalon haladhatunk. Keskeny ösvényeken, sziklás terepen, széles erdei úton araszolunk felfelé. A vár fölött emelkedik a Rokoš-hegy. A völgy látványa minden évszakban csodálatos, pihenőket beiktatva pazar kilátás tárul elénk.
A vár feltételezhetően a 13. századból származik. A 15. században tartó ingatlanviták következtében gyakran tulajdonosváltásra került sor, míg a Zay család birtokába nem került. Zay Ferenc a várat és a hozzá tartozó uradalmat I.Ferdinánd királytól kapta adományként a szolgálataiért. Központi birtokként tartották fenn egészen 1848-ig, de miután lakatlanná vált, pusztulásnak indult.
A régi várból megmaradt épületrészek folyamatos felújításon esnek át, egyre több boltozatot állítanak helyre. Hosszú fahídon áthaladva jutunk az erődítmény alsóvár udvarába. A felsővár kaputornyának torzója omladozó, de sejtteti az egykor teljes pompájában tündöklő vár késő-reneszánsz stílusjegyeit. Érdemes elidőzni az épületrengeteg belsejében, hiszen kandallók, ablakkeretek, sőt árnyékszékek felismerhető nyomaira bukkanhatunk. Természeti környezete is példátlan, hiszen többszáz éves parkjában számos faritkaság lelhető fel.
Az útvonalat elsősorban gyakorlott túrázóknak ajánljuk, akik szeretik a változatos környezetet és nem rettenti el őket 19 kilométernyi gyaloglás.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL