Újbányai körtúra

Újbánya kezdő 2

Leírás

Léva (Levice) városától 27 km-re a Garam (Hron) folyó partján fekszik az ódon bányavároska, Újbánya (Nová Baňa). A város a Besztercebányai kerületben (Banskobystrický kraj), a Zsarnócai járásban (okres Žarnovica) található. A középkorban a felvidéki szabad királyi bányavárosok egyikeként aranybányászatáról volt nevezetes. Német bányászok alapították, első jogait pedig Nagy Lajos királytól kapta 1345-ben. Aranybányáinak köszönhetően a polgárai gazdagok voltak, így gyakran érte török támadás.
Útvonalunk az újbányai erdő szélén található templom parkolójából indul. A túrázókat a fekete, majd a sárga jelzések vezetik. A Háj nevezetű kilátóhoz való gyalogolás közben egy szakaszon meg kell küzdenünk a szintkülönbséggel, de felérve páratlan kilátás nyílik a környező vidékre. A kilátótól nem messze található a Havrania skala elnevezésű turisztikai látványosság. E szikla és a kilátó is a Zvonička tanösvény részét képezi, mely az egykori mesterség, a bányászat rejtelmeibe is elvezet minket. Utunk során számos – a bányászatra emlékeztető tárgyakra, helyekre, tájékoztató táblákra bukkanunk.
Gyalogtúránk közben elérkezünk a város kakasdi városrészében található kegyhelyre is, mely 1863-ban fedezték fel a nagy szárazság idején. Ivóvizes forráshelye gyógyító hatással bír. Neogotikus kápolnáját kis botanikus kert veszi körül.
„Az akkori nagy szárazság és járványok idején a legeltető juhászok azt észlelték, hogy egy juh lábával kaparja a földet és nemsokára bővízű forrás buggyant elő. Ettől kezdve a környék életmentő forrása lett, melyet a nép a Szűzanya szobrával díszített. Csodás gyógyulások, fényjelenségek történtek itt, miután a besztercebányai püspök 1866-ban kegyhellyé nyilvánította, azóta búcsújáróhely.“
Járjátok be a csavarGOval e remek helyszín és élvezzétek a csodás természetet, merüljetek el az egykori a bányászok világában!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL