Túra a Zoborra

Zobor_kezdőkép

Leírás

Nyitra város fölé, 587 méter tengerszint feletti magasságba emelkedik a mészkő borítású Zobor-hegy, mely a Tribecs-hegység (Tribeč) déli részét képezi. Az értékes természetvédelmi terület, a Zobori erdősztyeppe (Zoborská lesostep), figyelemre méltó növény- és állatvilággal rendelkezik.

Útvonalunk a Szent Szórád Specializált Szakkórház (közismertebb nevén: zobori tüdőkórház) közeléből indul. Gyakran látogatják a környéket turisták, természetbarátok, földrajz- és történelemkedvelők egyaránt. A virágokkal tarkított tölgyest átszelve padok, pihenőhelyek várják a látogatókat.
A Zobor-hegyről évszázadok óta ellenőrizhető volt a környező vidék, melyet az előkerült bronzkori maradványok is bizonyítanak. A Nagymorva Birodalom idején feltételezhetően Nyitra várának előváraként kis építmény állt ezen a helyen.

1896-ban a történelmi Magyarország a honfoglalás ezer éves évfordulóját ünnepelte és a város fölött magasodó hegyen jelölték ki egy millenniumi emlékmű helyét. Anonymus szerint a magyarok itt vívták győztes honszerző csatáik egyikét. A Berczik Gyula tervezésével készült eredeti emlékoszlop majdnem elérte a 30 méter magasságot. Fehér gránitból négy turul madárral Huba vezér emlékére emelték, de 1921-ben cseh légionáriusok ledöntötték. Napjainkban már csak a hengerszerű talapzat maradt meg belőle.

Utunkat keresztezi a Szent Zoerard-András (magyarosan Szórád) barlang is, mely nevét egy bencés rendi szerzetes remetéről kapta. Lakóhelyéül éppen ez a barlang szolgált. A közelben forrás található, valamint az egykori Szent Hippolit kolostor romjai.

Az útvonalat teljesítők a jelentős kulturális és vallási nevezetességek mellett festői környezetben tölthetnek pár órát, ha barangolnak egyet a Zobor-hegy környékén.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

 

Remote video URL