Túra a dévényi-tetőre

Dévényi kilátó

Leírás

Pozsonyhidegkút (Dúbravka) a főváros egyik városrésze. Egy erdő széli parkolóból vezet a csavarGO útvonal az erdőn át fel a Dévényi – tetőre (Devínska Kobyla) az imádkozó sáska alakját formázó, 21 méter magas kilátóhoz, amely egy régi elhagyatott légvédelmi bázis területén helyezkedik el. A bázis bunkerei 16 rakétának adtak otthont, de 1996 óta üresen állnak.
A Kis-Kárpátok természetvédelmi területen át gyalogolva érünk fel a tetőre, mely 514 méteres magasságával nemcsak Pozsony, de a Dévényi Kárpátok legmagasabb csúcsa is az osztrák államhatár közelében. A térség növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos zuzmó-, moha-, gombafaj alkotja. Az erdő többségében tölgyfákból áll, fellelhető itt a kocsányostölgy, cserfatölgy és molyhostölgy is.
A Dévény - tetői kilátó nem csupán egy turisztikai látványosság, hiszen a három ország – Ausztria, Csehország, Magyarország - területére nyíló panorámának szimbolikus jelentése visszatükröződik a kilátóteraszok egyes szintjeiben. Közülük a legmagasabb 20,17 méter magasságban található. A természet és az ember alkotta építmény közötti összhang megalkotása igazi kihívást jelenthetett a tervezők számára, hiszen azon túl, hogy a környezeti feltételeknek kell megfelelnie, elengedhetetlen szempont volt számukra a szerkezeti stabilitás, a biztonság, az időtálló konstrukció megtalálása. Az építmény 112 lépcsőjét megmászva a kilátótoronyból jó időben elláthatunk Bécsig, gyönyörködhetünk az Alpokban, madártávlatból szemlélhetjük az ausztriai SchlossHof kastélyt vagy a közeli Dévényi várat, Kamzík tévétornyot, de akár a Zobor-hegy is felsejlik a távolban.
Jó szívvel ajánljuk a csavarGOk számára Dévényt és a körülötte magasodó hegyeket. Gyalogosok és kerékpárosok számára is könnyedén teljesíthető ez az útvonal. Látogassatok el a Kárpátok nyugati kapujához!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Galéria
Remote video URL