Szulyói romvár túra

Szulyói romvár túra

Leírás

Zsolna (Žilina) város közelében helyezkedik el a sokak számára ismeretlen, alacsony Szulyó-hegység (Súľovské vrchy) és annak része, a Szulyói-sziklák (Súžovské skaly). E csipkés sziklacsúcsok egyikére épült a Szulyói vár (Súľovský hrad, a legmeghökkentőbb váraink közt tartjuk számon. Közelébe feljutni egyáltalán nem egyszerű, minden irányból tűhegyes sziklák ölelnek körül, de erőfeszítésünk jutalma a friss levegő és a lenyűgöző kilátás lesz. A terület egyedülálló sziklás domborzata és bizarr képződményei miatt, csak csodálkozni lehet, mit képes alkotni a sziklából a természet. A Szulyó-hegy természetvédelmi területnek számít 1929 óta és számos védett állat és növényfajnak ad otthont; ez Szlovákia leggazdagabb orchidea lelőhelye.
Útvonalunk Szulyóváralja (Súľov-Hradná) település fizetős parkolójából indul. Elhagyva a település, zöldellő mezőn haladunk keresztül, majd az erdei ösvényünk egyre meredekebbé és sziklásabbá válik. A túrázónak a gyalogtúra során meg kell küzdenie néhány természeti akadállyal: földből kikandikáló gyökerekkel, helyenként csúszós talajjal. A terep nem nehéz, helyes technika alkalmazásával könnyedén legyőzhető. Helyenként korlátok és létrák is segítik az előrehaladást. Utunkat barlang és kilátó is keresztezi, mindkettőhöz érdemes kis kitérőt tenni. Szűk és meredek sziklalépcső járat vezet fel a várromhoz, amelynek csekély maradványait alig lehet megkülönböztetni a környező szikláktól.
A vár legrégebbig írásos emléke a 15. századból származik, kezdetleges elődje viszont a 13. században épülhetett valószínűleg a husziták építették. A középkorban a Szulyovszky család birtokolta, de csak menedékvárként használták, csak veszély esetén lakták a nehéz megközelíthetősége miatt. Miután a faluban megépült a főúri kastély, birtokosai végleg elhagyták. Tűzvész emésztette fel a magányos erődöt s azóta is porladoznak maradványai a múlt emlékével együtt.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL