Szomolányi kastélytúra

Szomolány kezdőkép

Leírás

A Nagyszombati járásban (okres Trnava) található Szomolányi várkastély nemcsak a szokásos útvonalon közelíthető meg. Akik szeretnék a kastély látogatását egy erdei sétával összekötni, válasszák a csavarGO útvonalát, mely Szomolány (Smolenice) település templomának parkolójából indul és egy tanösvényt is érint. A terep nem túl megerőltető, de a gyalogtúra javarészt hegygerincen át vezet, ezért kisgyermekek számára veszélyes lehet. A kilátás és a káprázatos erdő kárpótolja a túrázókat a fáradtságukért.
A mesés Szomolányi kastély (Smolenický zámok) a Kis – Kárpátok (Malé Karpaty) legdíszesebb, francia mintára kialakított romantikus gyöngyszeme. Leginkább a 33 méter magas tornya kelti fel a figyelmet már a távolból is, az ide látogatók a teraszos kilátótoronyból csodálhatják a környéket. A vár legrégibb kövei még a 13. században kerültek a helyükre. Királyi várként emelték, hogy védje a nyugatra lévő cseh kereskedelmi útvonalat. Több nemesi család is birtokolta, köztük a Bazini és a Szentgyörgyi grófok, az Országh család, majd Losonczy Anna férje, Ungnad Kristóf, az Erdődy család, végül a Pálffy grófok kezébe került és a tulajdonukban is maradt egészen az 1945-ig. A 18. században kezdett romlani a vár állapota, a 19. században leégett, tovább pusztult, felújítása 1900-ban kezdődött s évtizedekig tartott, Hubert József építész felügyelete alatt zajlott. A falak nagy része új, és a berendezési tárgyak zöme sem eredeti. A rekonstrukció befejezésére már az államosítás évében, 1945-ben került sor.
Napjainkban a Szlovák Tudományos Akadémia Kongresszusi Központjának ad otthont az épület, az év során számos szimpózium és tudományos konferencia kerül itt megrendezésre. Gyakran keresik fel e meseszép kastélyt ifjú házasok is esküvői fényképezés céljából. A várudvar a kápolnával és a bástyákkal, valamint a gondozott pázsit, az angol park a vár körül, varázslatos hangulatot teremtenek.
A nyilvánosság számára a kastély kizárólag júliusban és augusztusban, a körülötte elterülő hatalmas angol park azonban egész évben látogatható. A közelben található Driny cseppkőbarlang megtekintéséért is érdemes kitérőt tenni az utunk során.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Galéria
Remote video URL