Szitnyai romvár túra

Szitnya vára

Leírás

Szitnya (Sitno) a Selmeci-hegység (Štiavnické vrchy) legmagasabb csúcsa, egy 1009 méter magas vulkáni hegy, melynek környéke erdővel, fenyvesekkel borított, a tetején pedig Szitnya várának romjai találhatók (Hrad Sitno).
A Selmecbánya (Banská Štiavnica) közelében elterülő, varázslatos Bacsófalvi-tó (Počúvadlianske jazero) melletti parkolóból indulhatunk e csodás erőd felfedezésére, mely a Terasa u Blaškov nevű étterem közelében található. Az erdei úton haladva a tanösvény tábláit olvasva lovagi legendák képei elevenednek fel. A jól kitaposott, méretes gyökereket rejtő ösvény hamarosan egy forráshoz vezet, melynek hűs vizét kortyolgatva megpihenhetünk. A Tatár réten át haladunk (Tatárska lúka), majd ismét erdőben folytatjuk a gyaloglást. Bazaltoszlopok közötti falépcsőkön szinte észrevétlenül birkózunk meg a szintkülönbséggel, hogy fentről elégedetten tekinthessünk le az alattunk elterülő völgyre. Csupán egy körbástya alapja és néhány falmaradvány emlékeztet a poimpás építményre, de a hely hangulata segíthet felidézni a legendás Szitnya lovagok dicső tetteit, akik a sziklák üregeiből akkor tűntek elő a legenda szerint, amikor a völgy lakóinak segítségre volt szüksége.
Az egykori vár a tipikus menedékvárak közé sorolható, melynek nem ismert sem az építtetője, sem a felépítésének ideje. Feltehetően a 13. századból származik, egy őskori várerőd helyére építették. Hogy eredetileg ki lehetett a vár ura, nem tudni. Csupán a 16. századtól maradtak fenn írásos emlékeink a történetéről. Említik a korabeli iratok a Thököly – féle kuruc lázadás kapcsán, s azt is tudni vélik a hadi krónikákból a történészek, hogy Habsburg zsoldos katonák robbantották fel a falait s aztán már nem építették újjá.
A Szitnya tetején épült az ország feltehetően legrégibb, fából készült kilátója. A hegy tövében fekvő tó partján éttermek és büfék is üzemelnek, nyáron a túra összeköthető egy kellemes fürdőzéssel. A közelben csodálatos kálvária található és Selmecbánya óvárosa is megéri a látogatást. A Selmeci – hegyek rejtett kincseit érdemes felkutatni, hiszen a misztikus romok történelmi hangulata áthatja az ide látogatót. Ideális túra kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL