Szerzetesek útja

Mária Család

Leírás

Az Érsekújvári járás mára már zömében csak szlovákok lakta településéről, Újlótról (Veľké Lovce) indul a tervezett útvonal. A pálos szerzetesekről kapta a nevét, hiszen érinti a Máriacsaládon található kolostor romját, melyhez a lóti erdőn át s néhány száz méter erejéig autóúton juthatunk. A hangulatos erdő számos ösvényt rejt, a hangtalanul lépkedő túrázó őzekre is bukkanhat a sűrűjében. Tavasszal a lépteinket kopácsolás és madárének kíséri, a természetjáró gyönyörködhet a virágtengerben s élvezheti a rügyező fák illatát.
A kolostor romjához nem vezet kijelölt út s a közelében térerő sincs. Megy az ember fia vagy lánya az orra után toronyiránt, ösztönösen. Madártávlatból feltűnik már az épületmaradvány a fák takarásában. Nem kell aggódnunk, amennyiben a teljesítés során rendelkezünk megszakad az internetkapcsolatunk, a teljesítési adataink utólag is feltöltődnek.
A máriacsaládi Szűz Mária kolostort és templomot az egyetlen magyar szerzetesrend alapította 1512-ben, a Pálos - rend. Egykori 1000 kötetes könyvtárát Budára szállították, a rend vagyona pedig a Vallásalap tulajdona lett. 1863 júniusában a kolostorba villám csapott és tűz ütött ki, mely felemésztette a tornyokat, a templom tetőzetét és a kolostor második emeletét. 1970-ben nyilvánították műemlékké. A legenda szerint az építmény alatt alagútrendszer húzódik, mely összeköti Máriacsaládot a garamszentbenedeki apátsággal.
Az ember szíve belesajog a természet rejtekében található romokat látva. Tetőzete eltűnt, a hely kísértetiesen elhanyagolt, szemétkupacokkal tarkított. A Pálos - rend alapította 1512-ben, túlélte a török időket, a két háborút, mégis elpusztult, az enyészeté lett. Veszélyes az omladozó épületben járkálni, különösebb a felsőbb szinteken. Egyáltalán nem javasoljuk, bármennyire is csábító!
A körtúra útvonala szántóföld szélén, majd a lóti erdő ösvényein át visszavezet a kiindulási ponthoz, pihenőket beiktatva kényelmesen bő három óra alatt bejárható.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.

Remote video URL