Saskői romvár túra

Saskő

Leírás

A középkori Saskő vára (Šášovský hrad) romjai a Garam (Hron) folyó és Saskőváralja település (Šášovské Podhradie) fölött magasodnak a Besztercebányai kerület (Banská Bystrica) Garamszentkereszti járásában (Žiar nad Hronom). A Selmeci-hegység (Štiavnické vrchy) sziklás magaslatára épült az eredeti  vár, mely akkor a Százkő nevet viselte s a bányavárosok, a kereskedelmi útvonal védelme és a vámszedés volt a feladata. Az egykori fényes erőd ma már romos állapotában látható, csupán a falai állták ki az idő és a történelem próbáját. Jelenleg is munkálatok folynak a megmentéséért, a környező vidék viszont szemet gyönyörködtető.
Susol néven említik először 1253-ban, a Báncsa (Vancsai) nembeli Vince és Péter ispánoké volt. 1283-ban még a családjuk birtokában maradt. 1321 után királyi várként szolgált és tulajdonosok sora váltotta egymást, majd a Dóczy család szerezte meg. 1703-ban Rákóczi fejedelem kurucai foglalták el, viszont a pusztulása 1708-ban következett be. A bécsi Haditanács úgy döntött, hogy ha már sasról van elnevezve, tanuljon meg repülni a vár, ezért felrobbantották. Azóta pusztul Saskő, málladoznak a falai, de helyenként még tetten érhető egykori dicső fénye.
A gyalogtúra teljesítői Saskőváralja falu végén elterülő tisztásról indulhatnak egy kitaposott ösvényen át. A romokat sűrű erdő rejti el a tekintetek elől. A jelentéktelen szintemelkedésre való tekintettel bátran ajánljuk gyermekeknek és kezdő túrázóknak egyaránt. Felérve a romokhoz hegyi kecskéket pillanthatnak meg, de találkozhatnak foltos szalamandrával is az útjuk során. Bár a saskői erőd alsóvárából mindössze egyetlen, sziklába vésett ciszterna tanúskodik, a felsővár falai még bátran dacolnak az idővel. A maradványokon látszik az építmény egykori nagysága, büszkélkedik a középkori várépítészet jellegzetességeivel, ezért a várbarátok kedvelt célpontja.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL