Revistyei romvár túra

Revistyei romvár túra

Leírás

Revistye várának (Hrad Revište) romjai a Madaras-hegységben (Vtáčnik), a Garam (Hron) völgye felett 314 méter magasan állnak egy sziklaszirten. A csodás történelmi hely Geletnek (Hliník nad Hronom) közelében található. A meredek sziklacsúcsról a Garam folyó mellett vezető kereskedelmi utakat a földesurak könnyen ellenőrizhették.
Revistye neve 1228-ban, II. András király oklevelében szerepel először. A középkori vár építtetőjét a Vezekényi családban kell keresnünk. Az építmény északnyugati sarkában található bejáraton át lehetett bejutni az alsóvár udvarára. Az egykori gazdasági épületekből, raktárakból és istállókból napjainkra semmi sem maradt fenn. A felsővárba egy kör alapterületű kaputornyon keresztül lépünk be. Ez az épületrész még dacol az évszázadok mindent elpusztító időjárásával.
A vár gazdái sűrűn váltották egymást. A 14. században királyi birtok volt, aztán Nagy Lajos király leánya, Mária királynő birtokolta. A 15.század közepén Mátyás király birtokolta, majd a megözvegyült Beatrix királyné a Dóczy famíliának adta, később a Selmecbányán székelő kincstári bányakamaráé lett. A vár legjelentősebb építkezései éppen a Dóczyakhoz köthetők. Utolsó katonai szerepe a Thököly-féle kuruc harcokban volt és bár nem rombolták le, magára hagyták. Korabeli feljegyzés szerint 1792 körül az utolsó lakosai is kiköltöztek a roskadozó vár falai közül. Revistye pedig azóta pusztul, falai közt tarka gyíkok, szalamandrák napoznak, madarak fészkelnek.
A vár alatt kialakított parkban több mint 30 állatfaj él a 21 hektáros területen. Találhatunk őzeket, szarvasokat, vagy éppen muflonokat, de különleges fajokat is láthatunk: jávorszarvast, estenként kaukázusi kecskét is.
A csavarGO egyik leghosszabb útvonala, mely az állatkert melletti kis, ingyenes parkolóból indul. Nagyrészt az erdőn át haladunk és számolnunk kell némi szintemelkedéssel. Kövessétek a csavarGO alkalmazást, mert az útvonal turista jelzésekkel nincs jelölve! Aki több napos itt tartózkodást tervez, könnyedén talál szállást a környéken.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL