Nagyléli sziget túra

Nagyléli sziget túra

Leírás

Csallóközaranyos (Zlatná na Ostrove) településhez tartozik Nagylél (Veľký Lel), mely a Komáromi járásban található. A legenda szerint Lehel vezér egy győztes csata után itt táborozott. Nevét is tőle kapta. A Nagyléli-szigetet az egyik utolsó dunai szigetként tartják nyilván. A környék nemcsak a horgászok számára jelent paradicsomot, de gyalog- és vízitúrák szervezésére alkalmas terep, kerékpárral is megközelíthető. E csallóközi sziget mintegy kétszázötven hektárnyi területen húzódik és őrzi egykori kincseit. Természetvédelmi és madárvédelmi terület, 1974-ben nyilvánították védetté. A sziget élővilága az ornitológusok figyelmét is felkeltette, hiszen számos madárfaj megtalálható: gémfélék, kormoránok, jégmadarak, partifecskék, fehér és fekete gólyák, rétisasok.
Útvonalunk a település központjából, az ökofarm közeléből indul, így állatsimogató és interaktív kiállítás is várja az idelátogatókat. A különleges madárfajok mellett lovak, tehenek, kecskék és egyéb háztáji állat is megtalálható itt.
Érdekességek:
A Csallóközaranyoshoz tartozó szigeten forgatták 1986-ban a a Mandaléna (Mahuliena, zlatá panna) című csehszlovák-német mesefilmet és a szigetre vezető, 45 méter hosszú hidat is a főszereplőről nevezték el.
Egykor a Csallóközt Aranykertnek nevezték és nem csupán a szépsége miatt. A rege szerint tündérek lakták a területet, hosszú hajukból mulatozás közben arany-por hullott a földre és belepte a vidéket. Más vélemény szerint éppen az aranymosásról kapta az Aranykert elnevezést, valamint a Duna homokjában fellelhető nagy mennyiségű aranyszemcséről. A tündérekre való emlékezésként az ide látogatók kipróbálhatják az aranymosást is, amely a 19. században nagyon népszerű volt a szigeten.
Azoknak ajánljuk ezt a csavarGO útvonalat, akik a sík vidéket kedvelik, hiszen a háborítatlan tanyavilág látogatása közben páratlan természeti szépség tárul elénk. Akár többszáz éves tölgyfák alatt is piknikezhetünk. Ha csendre vágyik, nyugalomra, az állatok közelségére, ez az útvonal remek választás!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL