Murányi romvár túra

Murányi romvár túra

Leírás

Az útvonal Murányalja (Muráň) község szélén található játszótér parkolójából indul és a romhoz egy tanösvényen kapaszkodunk fel. A Murány elnevezés "kőből épült"- et jelent, a falu lakosai vasbányászattal és annak feldolgozásával, állattartással, lótenyésztéssel, zsindelykészítéssel foglalkoztak.
Murány várának ódon romjai a Murányi-fennsíkon találhatók, a legmagasabban fekvő váraink egyike. A Cigánka nevű mészkőgerincen helyezkedik el. A Murány-patak völgyében járva már Nagyrőcéről (Revúca) megláthatjuk a fehérlő mészkősziklákat. A látogatók az épen maradt várrészeket és a bejárati tornyot is bejárhatják. A romok hatalmas területen szóródnak szét. A nehéz megközelíthetőség miatt annak idején az élelmet is úgy húzták fel ide, a liftakna maradványai ma is fellelhetők.
A vár kalandos történetére és keletkezésére a mondavilágból következtetünk. Legrégibb gazdái a Jolsvaiak voltak, tőlük a Bebek család kezére került. Albert király özvegye, Erzsébet királyné 1401-ben a huszita Jiskrának adományozta, később Szapolyai István foglalta vissza tőlük. Fénykorát az erőd a 17. században élte, erről olvashatunk Arany János Murány ostroma című szerelmi hőskölteményében. Kisfaludy Károly is feldolgozza az egyik drámájában Széchy Mária (azaz Murányi Vénusz) és Wesselényi Ferenc kapcsolatát, melynek helyszínéül éppen ez a vár szolgált. Többször is leégett, régi pompája már a múlté, de a romok misztikus volta tagadhatatlan.
Takaros erdőn át haladunk, melyen tanösvény is keresztülvezet. A gyalogtúra során a jól látható, jelölt ösvényt követve jutunk fel a várromig. Közelében egy a grófról elnevezett, 16 méter hosszú barlang (Wesselényi-barlang) található. A környező vidék természeti szépségei különleges hellyé varázsolják a Murányi-fennsík Nemzeti Parkot, melynek növény- és állatvilága egyedülálló. Tavasszal nyílik a kárpáti sáfrány, sziklákon pedig a világon egyedül itt élő murányi boroszlán pompázik.
Több mint 400 méter szintkülönbség várja a túrázókat, így az útvonal teljesítése nem sétagalopp. A jelentős szintkülönbséget legyűrve, sokszor nehéz terepen haladva tudjuk csak megközelíteni, de megéri a fáradtságot, hiszen fentről remek kilátás nyílik a völgybe. A célhoz ugyanazon az útvonalon jutunk el, csak ezúttal nem hegynek fel, hanem lefelé araszolunk. A táj igazi szépségét csak akkor ismerhetjük meg, ha bejárjuk a vidéket. Akik szeretik a csendet és az érintetlen természet harmóniáját, ne habozzanak, induljanak el a csavarGO útvonalán a Murányi romvár felé!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL