Murányi hosszútúra

Murányi hosszútúra

Leírás

Az útvonal Murányalja (Muráň) községből indul, két csavarGO útvonallal is megörvendeztetjük a gyalogtúrák szerelmeseit e vidéken. A hosszabb túránk még változatosabb az előbbinél.
A Murány elnevezés "kőből épült"- et jelent, a falu lakosai vasbányászattal és annak feldolgozásával, állattartással, lótenyésztéssel, zsindelykészítéssel foglalkoztak. Murány várának ódon romjai a Murányi-fennsíkon találhatók, a legmagasabban fekvő váraink egyike. A Cigánka nevű mészkőgerincen helyezkedik el. A Murány-patak völgyében járva már Nagyrőcéről (Revúca) megláthatjuk a fehérlő mészkősziklákat. A látogatók az épen maradt várrészeket és a bejárati tornyot is bejárhatják. A romok hatalmas területen szóródnak szét. A nehéz megközelíthetőség miatt annak idején az élelmet is úgy húzták fel ide, a liftakna maradványai ma is fellelhetők.
A vár kalandos történetére és keletkezésére a mondavilágból következtetünk. Legrégibb gazdái a Jolsvaiak voltak, tőlük a Bebek család kezére került. Albert király özvegye, Erzsébet királyné 1401-ben a huszita Jiskrának adományozta, később Szapolyai István foglalta vissza tőlük. Fénykorát az erőd a 17. században élte, erről olvashatunk Arany János Murány ostroma című szerelmi hőskölteményében. Kisfaludy Károly is feldolgozza az egyik drámájában Széchy Mária (azaz Murányi Vénusz) és Wesselényi Ferenc kapcsolatát, melynek helyszínéül éppen ez a vár szolgált. Többször is leégett, régi pompája már a múlté, de a romok misztikus volta tagadhatatlan.
Takaros erdőn át haladunk, melyen tanösvény is keresztülvezet. A gyalogtúra során érintünk egy állatparkot, melyben szabadon kószáló állatokat láthatunk a romok felé vezető úton. A grófról elnevezett, 16 méter hosszú barlang (Wesselényi-barlang) mellett is elhaladunk. A környező vidék természeti szépségei különleges hellyé varázsolják a Murányi-fennsík Nemzeti Parkot, melynek növény- és állatvilága egyedülálló. Tavasszal nyílik a kárpáti sáfrány, sziklákon pedig a világon egyedül itt élő murányi boroszlán pompázik.
Több mint 400 méter szintkülönbség és több mint 14 kilométer várja a túrázókat, így az útvonal teljesítése nem sétagalopp. A jelentős szintkülönbséget legyűrve, sokszor nehéz terepen haladva tudjuk csak megközelíteni, de megéri a fáradtságot, hiszen fentről remek kilátás nyílik a völgybe. A táj igazi szépségét csak akkor ismerhetjük meg, ha bejárjuk a vidéket. Akik szeretik a csendet és az érintetlen természet harmóniáját, ne habozzanak, induljanak el a csavarGO útvonalán a Murányi romvár felé egy újabb, általunk szerkesztett útvonalon!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL