Liptói romvár túra

Liptó

Leírás

A Liptói várhoz vezető útvonal a Rózsahegyi járásból (okres Ružomberok) vezet át a Liptószentmiklósi járásba (okres Liptovský Mikuláš). Kelemenfalutól (Kalameny) nem messze, egy kis parkolóból indul. A település természetes termálvizű tóval is rendelkezik, sokan látogatják. Az általunk ajánlott ösvény könnyen járható, enyhe szintemelkedés várható. Változatos útvonal várja a romokhoz igyekvő turistákat.
Liptó várát (Liptovský hrad) a múltban többen birtokolták, különféle módon jutottak hozzá tulajdonosai, királyi adományként, illetve örökségként. Bukovina és Kelemenfalu települések között, a Kócs-hegységben (Chočské vrchy), 993 m magasságban helyezkedik el és Szlovákia legmagasabban fekvő váraként tartjuk számon.
A szájhagyomány szerint egykori tulajdonosa úgy döntött a vár sorsáról, hogy vaktában kilövetett egy ágyúgolyót. Ahol az földet ért, ott kellett keresni a következő birtokosát. A lövedék Sielnica községben ért földet, gyakran nevezik ezért Liptó várát Szielnic várának is.
IV. Béla király építette a 13. században az ország határainak védelme céljából. Neves tulajdonosok követték egymást: Csák Máté, IV.Vencel cseh király, a Garák, a Pongráczok, de a liptói ispán, Komorovszky Péter is birtokolta. Komorovszky a lengyel-magyar viszály során Hunyadi Mátyás helyett a lengyel király oldalára állt, ezért Hunyadi elkobozta a vagyonát, őt pedig bezáratta. A várat a tulajdonjogi csatározások megviselték és pusztulásnak indult. 500 éven át rejtette el a természet az emberi szemek elől, majd a 20. század második felében a romokat kiszabadították a növényzet fogságából.
Jelenleg az egykori építmény helyén régészeti kiállítás található a szabadban, a nyilvánosság számára pedig hozzáférhetőkké váltak a régészeti kutatások által feltárt építőművészeti maradványok.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL