Likavai romvár túra

Likava

Leírás

Liptó (Liptov) északi részében, a Vág folyó partján, Rózsahegy (Ružomberok) várossal szemközt magasodik Likava omladozó vára (Likavský hrad) egy meredek kősziklán. A Likavka nevű település feletti dombon valószínűleg a 13. században építette Károly Róbert ajtónállója, Dancs mester.
Az alábbi idézet a várról Makay Béla tollából származik:
„Rózsahegyről északra, a Likava-patak hosszanti völgye nyílik. A völgyet az őstörténelmi emlékekben gazdag Barát-hegy, a háromujjú Chocs és a mészköves Csebrát erdőrengetegei zárják körül. A Vágba siető patak mellett, hófehér porondú országút kanyarog. Ha a vándor megindul ezen az úton s fölér a városka fölötti első magaslatra, kilométerek távlatában egy ősi vár képe szökik a szemébe, amint a tűző fényben rárajzolja sárgásfehéren villogó falait a Chocs lilapárás roppant tömegére.
A vár Likava. Vagy azon a vidéken ismertebb nevén Rózsa vára. Nem is hinné az ember, milyen csodakeretben tündöklik ez a vár. A poros úton magasba nyúló nyárfaóriások vetik át hosszú, keskeny árnyékaikat...“
Kezdetben a liptói erődítményrendszer részeként tartották számon, a Lengyelország felé vezető jelentős kereskedelmi utat védte. Annak ellenére, hogy a kuruc idők óta elhagyatottan áll, falai meglepően épek maradtak.
Ahogy a régi időkben a várak általában, Likava is sokszor cserélt gazdát, adták-vették, ajándékozták a hozzátartozó nagy birtokkal együtt a királyok és nagyurak. Hunyadi Mátyás gyakran járt erre vadászni, de sokáig lakott a falai között fia, Corvin János is. A főkapu felett még a 18. században is látható volt a Hunyadi-címer. Birtokolták a Zápolyák, Thurzók, Báthoryak is. Utolsó fénykorát Likava akkor élte, amikor Thököly István és családja lett a tulajdonosa 20 éven át. 1685-ben megyei börtönné alakították, a legenda szerint a szlovák Juraj Jánošíkot is itt tartották fogva. 1707-ben az építményt Rákóczi kurucai elfoglalták, majd egyre elhagyatottabbá vált és fokozatosan pusztulásnak indult.
A csavarGo útvonala a romokhoz Likavka falu templomának parkolójából indul, 650 méter szintkülönbség várja a gyalogtúrázókat. Felfelé a piros, lefelé a kék jelzés mentén haladunk. A romokhoz vezető út mellett tiszta vizű patak csordogál, az utolsó szakaszban kissé meredek, lépcsőzetes részen kell áthaladnunk. Nagyrészt erdőn át bandukolhatunk, a sziklafalakban kis barlangszerű járatokat is felfedezhetünk. Megéri a fáradtságot, hiszen pazar kilátás tárul elénk fentről a Liptói és a Kócs-hegységre (Chočské vrchy). A romok körüli ösvények is bejárhatók. Jelenleg a vár a Liptói Múzeum felügyelete alatt áll, hiszen a terjedelmes rekonstrukciós munkálatok után egy állandó történeti kiállítás és a helyreállított Hunyadi-torony várja a turistákat csekély belépő ellenében a nyitvatartási időben.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL