Korlátkői vártúra

Korlátkő

Leírás

A Kis-Kárpátok (Malé Karpaty) északnyugati peremén álló Korlátkő (Korlátka) várának maradványa évszázadok történelmét őrzi. A Nagyszombati kerületben található Bikszárd (Buková) község közelében lévő vízduzzasztó melletti parkolóból indul az útvonal, mely Korlátkő várához vezet, majd Sándorfán (Prievaly) keresztül sétálunk vissza a kezdőponthoz.
Az ezeréves vár a nevét első birtokosáról, Korláth Konrádról kapta, ma már Szlovákia nemzeti kulturális örökségei közé tartozik. Egy a környéken ismert legenda szerint a vártól délre, a nagyjából 4 kilométerre fekvő Sándorfa település feletti dombon nyíló barlangbejárat egy várból kivezető, titkos menekülőút kijárata. Építtetőjének neve és építésének ideje ismeretlen, de egyes források szerint már a 11. században is állhatott itt egy vár, mely a tatárjárás idején odalett. A mai építmény az ország egyik legrégebben dokumentált vára s határvárként őrizte a Csehországból Nagyszombat felé tartó kereskedelmi utat.
A 15. és a 16. században többször átépítették, hiszen több tulajdonosa is sok volt az idők során, akik megszerezték vagy adományként kapták birtokul. Íme néhány a tulajdonosok közül: Csák Máté, Stibor vajda, Prokop morva őrgróf, Luxemburgi Zsigmond magyar, német és cseh király, aki többször járt is a falai között, Hunyadi Mátyás, a Pongrácz család és az Apponyiak. Rövid időre, a 15. században Ján Moravanský rablólovag is megszerezte.
Utolsó tulajdonosai a 18. század első felében hagyták el, amikor kényelmesebb kastélyokat építtettek maguknak Lészkó (Lieskové) és Jablánc (Jablonica) településeken. A gazdátlan várból pedig szekérszámra hordták el a köveket építőanyagul a környék lakosai. Azóta porladnak falai és folytatja reménytelen küzdelmét az enyészet ellen.
A romokból következtetve az erőd leginkább egy rombuszhoz hasonlított, melynek balra a tetején volt a legöregebb része, a vár magja, a torony és a palota. Várudvart átszelve juthattak fel a lakói, melyet gazdasági épületek vettek körül. A külső várfala később épült, megerősítette a védelmét.
Jelenleg a romokat sűrű erdő veszi körül, falmaradványaiból fák és bokrok nőnek ki, mégis sokan látogatják, hogy a közeléből a Kis-Kárpátok hegyvonulatát csodálhassák.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL