Katarínka kolostori túra

KatarínkaKolostorKezdőkép

Leírás

Nahács (Naháč) község Nagyszombat megye Nagyszombati járásának szlovák települése, melynek temploma előtti parkolójából indulhatunk a Katarínka kolostor felé vezető, kijelölt úton.

A gyalogtúra kezdők számára is alkalmas terep, egyáltalán nem megerőltető.

A a Kis-Kárpátok (Malé Karpaty) erdején át baktatunk a kék jelzés mentén, míg célunkhoz a különleges épületegyüttes romjaihoz nem érünk. A ferences rendi kolostort és Szent Katalin templomot Erdődy Kristóf gróf alapította 1618-ban. Katarínka, ahogy a hazaiak emlegetik, korabarokk stílusban épült. Pietro Spazzo olasz mester építette azon a helyen, ahol állítólag a fiatal grófnak és remetének, Apponyi Jánosnak megjelent Szent Katalin. A templom 52 m hosszú, 12,9 m széles és a torony magassága meghaladta a 30 métert, 4 haranggal rendelkezett, festményekkel és stukatúrákkal volt díszítve, 8 oltára volt.

A kolostorban kezdetben mintegy 50 ferences szerzetes élt. Több, mint 150 évi működés után, 1786-ban II. József rendelettel oszlatta fel a szerzetesrendeket, ekkor a kolostor is megszűnt. 1995 óta rekonstruálják. Napjainkban a templom romos falai és a torony láthatók és a kolostor épület szárnymaradványai. Az épületegyüttes régi külalakjáról képet kap az idelátogató, hiszen a maradványok, irattári nyilvántartások és feljegyzések, régi fényképek alapján megalkotott 3D-s rekonstrukciós rajz utal az egykori kinézetére. A helyszín két elismerésben részesült: A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma által meghirdetett Év műemléke verseny 2017-es győzteseként megkapta a Fénix-díjat, a Szlovák Gázművek internetes szavazáson pedig megszavazták az Év legszebb felújított emlékművének.

A kolostor közelében valaha a Pálffy család vasutat üzemeltetett, ami faipari gyárát szolgálta ki. Ma a helyén keskeny nyomtávú erdei vasútvonalat építenek ki „Katarínka erdei vasút néven”, megtekinthetjük az egykori szerelvényeket.

A rajthoz visszavezető útvonalat kerülővel közelítjük meg, de megéri kitérőt tenni, hiszen az erdőn át vezető ösvény sokkal szebb, zöldebb, hangulatosabb, még ha helyenként járatlannak is tűnik. Remek választás a legújabb csavarGO útvonal az idősebbek és a családok számára is! Felemelő érzés megtekinteni ezt a számos régi történetet mesélő romokat, ha mesélni tudnának, sok mindent elmondanának nekünk...

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL