Gímesi romvár túra

Gímesi romvár túra

Leírás

Nyitra megye Nyitrai járásához tartozik közigazgatásilag Gímes község (Jelenec), melytől 5 kilométerre, a Remitázs nevű üdülőfaluból indul a túra.
A várromok szerelmesei mindenképpen írják fel a bakancslistájukra a Tribecs-hegység déli részén, a Dúny-hegy tetején található fantasztikus romok látogatását. Több hangulatos, árnyas, jelölt erdei turistaút is vezet fel a csúcsra, az egykor teljes pompájában tündöklő vár maradványaihoz.
A vár feltehetőleg 1253-1270 körül épült s több száz évig a Forgách nemzetség tulajdona volt, ma is lenyűgöző látvány tárul elénk a hegyről a nap fényében.
A romok közelében szelídgesztenyefa – liget található, 400 éves famatuzsálemekben gyönyörködhetünk. A helyet Gímesi Gesztenyésnek nevezik, még a Forgáchok telepítették a 13. században. Nem javasolt e természetvédelmi területre merészkedni, gesztenyeérés idején pedig szigorúan tilos!
Kis kerülővel sétálunk vissza a Remitázs nevű üdülőfaluhoz, kiérve az erdőből réten haladunk át, majd megkerüljük a gímesi víztározót, halastavat.
Hasznos tanácsok az útra:
- Mivel erdőn haladunk át, használjunk előtte kullancs és szúnyogriasztót!
- Nyáron, meleg időben ne induljunk útnak fejfedő és napolaj nélkül!
- A geocaching kedvelői ládákat is kereshetnek, a várrom környékén és az oda vezető úton több is található.
- A romoknál Vidám kövekre (Veselé kamene) bukkanhatunk.
- Az út helyenként kicsit csúszós, nézzünk a lábunk elé! Elengedhetetlen a megfelelő lábbeli viselete.
A körtúra élvezhető, változatos és szemet gyönyörködtető. Kisgyermekes családok és idősebbek is teljesíthetik megfelelő számú pihenőt beiktatva. Nem érdemes sietni, egy-egy ellenőrzőpontnál érdemes elidőzni. Szánjuk rá elegendő időt!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.

Remote video URL