Fehérkői vártúra

Fehérkő

Leírás

A Svätojurský hrad néven is ismert Fehérkő várának (hrad Biely Kameň) romjai Szentgyörgy (Svätý Jur) település közelében találhatóak a Kis-Kárpátokban, a Bazini járásban (okres Pezinok). A vár eredetileg nagy területen helyezkedett el és gótikus stílusban épült.
1209-ben II. András király a pozsonymegyei birtokot a hozzátartozó falvakkal együtt a Hontpázmány nembéli Sebes királyi pohárnokmesternek (Tamás nyitrai ispán fiának) hűségéért adományozta. Az erőd egészen a 17. századig szentgyörgyi uraság székhelye volt, majd a század második felében törökök támadták meg és dúlták fel. A vár soha nem töltött be jelentősebb szerepet a Magyar Királyság történetében.
Szentgyörgy város parkolójából indul a csavarGO útvonal, a Hradištná utca végéből. Egy ideig az aszfaltozott kerékpárúton haladunk, majd betérünk a meseszép erdőbe. A rövid emelkedőt legyőzve a kapu előtti őrhely északi falának maradványa tárul szemünk elé a fahíd kőpillérének és a kaputoronynak maradványával. A két kihelyezett tájékoztató tábla a vár történetét és alaprajzát, illetve a régészeti feltárásokat igyekszik bemutatni. Az öregtorony és a hozzá kapcsolódó lakóépület szinte teljesen elpusztult. A védőtornyot az alsóvárral összekötő fal belső felén gazdasági épületek álltak, ennek egy jelentősebb maradványa még ma is áll. A pincék szinte teljesen színültig vannak törmelékkel. A felsővár északi bástyájának külső falát is meg lehet szemlélni útközben, illetve a ciszterna feltételezett helyét.
A 290 méter magasan fekvő várrom éppen felújítás előtt áll, remélhetőleg sikerül majd az állapotának romlását megállítani és megőrizni a maradványokat az utókor számára.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL