Éleskő vártúra

Éleskő

Leírás

A Szomolányi vár (Smolenický hrad) közeléből, a Nagyszombati járás (okres Trnava) Bikszárd (Buková) nevű községéből indul az útvonalunk Éleskő várának romjaihoz (hrad Ostrý Kameň). Éleskő neve valószínűleg annak a kőnek az alakjából származik, amelyre épült.
A várrom a Kis -Kárpátok (Malé Krapaty) legmagasabb, meredek dombján, a Zárubon (Záruby) épült a 13. században s a cseh útvonalat hivatott védeni. Érdemes ezt az igényes túrát teljesíteni, hiszen a vártetőről minden irányban pazar kilátás tárul elénk a Kis Kárpátokra, a Hegyháti - síkságra (Záhorská nížina) és bukovai tóra. Helyenként elég meredek hegyi ösvényen kell gyalogolni, de utunk során sok természeti érdekességet fedezhetünk fel, gazdag látvánnyal jutalmazza a vidék a túrázót. Először az alsó vár maradványaival találkozunk, segítségünkre szolgál a tájékozódásban az információs tábla, melyen az alaprajz és a látványrajz segíthet az eligazodásban. Területének bejárását a sűrű, helyenként elvadult növényzet nehezíti. A falak néhol még több emelet magasságban állnak és a bástyák maradványai is felismerhetők.
A vár építésének ideje és építtetője nem ismert, valószínűleg I. Károly király parancsára emelték. Első írásos emléke 1336-ból származik. Éleskő történetében nagy ostromok nem játszottak fontos szerepet. Mivel nagyon gyakran cserélődtek tulajdonosaik, gyakoriak voltak a vár birtokáért folytatott pereskedések. A váruradalmat magukénak tudhatták többek között a Keglevich, Révay, Thurzó majd a Forgách főnemesi családok is. Ostromra itt csupán a Rákóczi-szabadságharc idején került sor. Ocskay László 1705 szeptemberében megadásra kényszerítette Detrekő és Éleskő várakat. 1707 áprilisában viszont Guidó császári tábornok morva földről behatoló serege foglalta el. Az ostrom után lakatlanná vált és így érthetően pusztulni kezdett. A Rákóczi-szabadságharc után Éleskő a Pálffy család tulajdona lett, akik már nem használták az elavult és romos várat. A magára hagyott erőd azóta is pusztul, szinte teljesen benőtte az erdő.
Másszatok fel az eredetileg gótikus palotaként szolgáló évszázados romokhoz és gyönyörködjetek a káprázatos kilátásban!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL