Detrekői vártúra

detrekoivartura

Leírás

A Kis Kárpátok nyugati lábánál, Pozsonytól nem messze található Detrekőszentmiklós (Plavecký Mikuláš) település, melynek Szent Flórián Kápolnájától, a parkolóból indul az útvonal. A végső cél pedig a meredek dombon álló, romos, középkori kastély – Detrekő várának (Plavecký hrad) megtekintése. A környék változatos formakincsekkel rendelkezik, hiszen kiálló sziklaszirtekben és kis barlangokban is gazdag. A környék növény- és állatvilága védett.
Az útvonal teljesítésére vállalkozóknak élményt jelenthet a gyaloglás, hiszen nem csupán a természeti környezet színes, a szintkülönbség is változatos. A felfele araszolást a lejtőn való haladás követi, egy rövid szakaszon szinte járatlan, de annál érdekesebb, helyenként sziklás út vezet.
Detrekő várát 1256 és 1273 között emelte IV. Béla fia, V. István. A század végén a Kőszegi családé lett, majd Csák Máté foglalta el, a pozsonyi ispán irányítása alá is tartozott. Birtokolta Stibor vajda, a Szentgyörgyi család, a német Fugger család. A várban élt és dolgozott a 16. században Balassi Bálint nevelője, Bornemissza Péter költő is, mert a Balassák ideje alatt nyomdát is működtettek itt. A Pálffy grófok hosszan, egészen az államosításig birtokolták az erődöt, melynek megerősítése, modernizálása és mai arculatának kialakítása is az ő nevükhöz fűződik. 1703 után a vár kuruc kézre került, pusztulása a császári csapatok 1707-es támadásának köszönheti, ezért a Pálffy család is a faluban felépített reneszánsz kastélyba költözött át.
Manapság a felső várból a torony és a palota, az alsó reneszánsz várból a tüzérségi bástyák maradványai maradtak fenn. Magyar feliratot hiába keresünk a „Plavecký hrad“ elnevezésű romvárnál, viszont az épületmaradványokat láthatóan karban tartják.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL