Burda túra

Burda túra

Leírás

A Dunakanyar felett magasló hegyvonulat az Érsekújvári járásban a Kovácspataki-hegység, melyet a helyiek csak Burdaként emlegetnek. A környék tele van járt és járatlan, de még látható ösvényekkel s a Kovácspataki-sziklák tanösvény is erre vezet.
Kovácspatak (Kováčová) Panoráma szállója közelében egy füves területen hagyhatjuk a gépkocsinkat, innen már csak egy kis séta az erdőn át a hegyekbe vezető elágazásig.
Az ajánlott útvonalunk hossza bő 11 kilométer. Az elején kissé meredek utacska vezet felfelé. Útközben a fák közül már előbukkan a dunai panoráma egy-egy részlete, mely kárpótol bennünket a kezdeti nehézségekért. Az út változatos, hiszen áthalad az erdőn, tisztáson, sziklás részeken, kerékpárúton és rejtett ösvényeken. A legtávolabbi ellenőrző ponttól kis kerülővel térünk vissza az eredeti ösvényre. Helyenként a kanyargós utak mohával benőtt tölgyfák között haladnak a mesebeli szépségű ligetes erdőben. A sziklás helyeken gyíkok sütkéreznek, tavasszal színes vadvirágok díszítik a természetet.
A körtúra útvonala visszavezet a kiindulási ponthoz, pihenőket beiktatva kényelmesen bő négy óra alatt bejárható. Érdemes, hiszen a védett terület ámulatba ejti a természetszeretőket a gazdagságával.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.

Remote video URL