Blatnicai romvár túra

Blatnicai romvár túra

Leírás

A Turóci-katlan (Turčianska kotlina) és a Gaderská dolina nevű völgy között található Blatnica vára. A Nagy-Fátra szélén, egy alacsony, mészköves hegygerincen emelkedik, Zsolna megye Blatnica nevű községétől 2 kilométerre. Egykor a közeli völgyön át vezetett a Via Magna kereskedelmi út, ennek védelmét látták el az építményből.
A romhoz egy kis parkolóból indulunk, a Nagy Fátra Nemzeti Park területén át vezet az út. Az erdei ösvények helyenként rögösek, keskenyek, felfelé araszolva viszont elénk tárul a káprázatos völgy látványa, mely sziklatornyaival és képződményeivel kanyonos külalakot ölt.
A vár a nevét az alatta csordogáló patakról kapta. Magyar neve nincs, hiszen Liptó és Turóc vármegyében leginkább tótok laktak. Keletkezése az 1252-es évekre tehető. Az uradalomhoz 17 település tartozott. A feltételezések szerint Doncs Péter mesterhez köthető a felépítése. Birtokosai viszonylag gyakran cserélődtek. 1341-ben lett először királyi vár, majd ismét tulajdonosok sora váltotta egymást, többek közt: a Pongrácz, Neczpáli, Komorói, Csécsényi, Szapolyai családok. A Révay grófi család birtokába királyi adományként került. A kuruc harcok idején Thököly és Rákóczi katonái is őrséget álltak benne. Utolsó javítására 1744-ben került sor, de végül a Révay család átköltözött a komfortosabb barokk kastélyába, így 1790-től áll elhagyatottan.
A kétszáz éve lakatlan vár enyészetnek indult s ma már csak a falak, boltozatok és az egykori lövölde maradványaiból következtethetünk dicső korára. Kizárólag saját felelősségre látogatható, így nem árt a fokozott óvatosság, ha az omladozó falak közül szeretnénk megtekinteni a környező csodálatos tájat.
Az útvonalat gyakorlott túrázóknak javasoljuk, hiszen a többszáz méteres szintkülönbséget elérve, a Tlstá hegyre való felmászás az elszántak erejét is próbára teszi. 1373 méter magasságot érünk el, olykor akadályokat leküzdve: sziklák, kidőlt fák, gyökerek Egész naposra kell tervezni az utat, hogy legyen időnk élvezni a kilátást, az erdő csendjét. Mégis érdemes nekivágni, mert a Mažarná barlang sziklaürege is keresztezi utunkat, melyben denevérek tanyáznak. Folyosói ugyan szélesek, de alacsonyak, tavacskák és érdekes képződmények tarkítják. Nem árt, ha zseblámpát is csomagolunk, hogy megtekinthessük e járatot.
Gyermekek számára ezt az útvonalat nem ajánljuk. Elengedhetetlen a kényelmes túracipő, megfelelő hátizsák viselete, vigyünk magunkkal elegendő ételt és italt! Amennyiben nem észlelünk térerőt, ne essünk pánikba, hiszen a kék turistajelzés is biztonságosan a célhoz navigál bennünket. A közelben számtalan lehetőség van szállás foglalására, így akár másnap kölcsönzött kerékpárra is pattanhatunk és a Blatnica két keréken útvonalunkat követve, áttekerhetünk a vadregényes tájon.
Az útvonal teljesítésével fáradtságunkért kárpótolnak majd a természet nyújtotta csodák, feledhetetlen élményekben részesülünk. E mészkővidékre jellemző formakincs garantálja, hogy káprázatos képet kapjunk a Nagy-Fátra nyugati zugairól.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.

Remote video URL