Beckói romvár túra

Beckói romvár túra

Leírás

Beckó /Beckov/ község a Trencséni kerület Vágújhelyi járásában található s a fölé magasodó várról kapta nevét. Keveset tudunk a keletkezéséről, először Anonymus említi, s valószínűleg az 1200 évek elején már létezett. Régi magyar neve: Bolondóc.
Az útvonal egy kis fogadó elől indul, ahol szállásfoglalásra és étkezésre is lehetőségünk van. Kijelölt erdei tanösvényen haladunk felfelé a legendás Beckó várához, mely igazi gyöngyszemnek számít e vidéken. A Sychrov természetvédelmi területen áthaladva 4 állomáshely tájékoztató tábláján olvashatunk a környék növény- és állatvilágáról. Utunk nagy része erdőn át vezet, a kezdő túrázók is könnyedén végig járhatják. Amennyiben gondunk akad a térerővel, a fákon található jelzés mentén haladva is felérünk a romokhoz.
Beckó vára a monda szerint a lengyel származású Stibor vajda udvari bolondjáról kapta nevét, aki az uraságtól ajándékba kapta a sziklaszirten emelkedő erődöt, mert megnevettette őt. Sokan azt gondolták, lehetetlen sziklára várat építeni, de a vajdának ez egy év alatt sikerült.
A vár a 13. században került Csák Máté birtokába s halála után e tulajdonjog a koronára szállt vissza. 1388-ban Stibor bárónak adományozták, aki gótikus stílusban átépíttette és kibővíttette, majd a Bánffy család tulajdona lett. A török időkben a települést a várhoz kapcsolódó fal is védte, így 1599-ben a török sikertelenül ostromolta. A Rákóczi-szabadságharc idején Ocskay László vezetésével a kurucok elfoglalták. A szabadságharc bukása után 1729-ben érte el az építményt a végzete, amikor vigyázatlanság következtében leégett és többé nem épült fel újra.
A vár alatti település is folyamatosan fejlődött. A 16. században Beckó már vásártartási joggal is rendelkezett, a 17. században pedig posztógyártók, csizmadiák és molnárok számára is céhet alapítottak a településen. A környéken az állattartás mellett jelentős szerepet töltött be a kereskedelem, a szőlőtermesztés és a borászat.
1996-ban a várromot megerősítették és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tették. Jelenleg a falai közt múzeum, történeti kiállítás található, csekély összegű belépő ellenében látogatható. Nyáron érdekes programokkal, középkori hadijátékokkal, íjászversenyekkel, lovagi tornákkal várják az érdeklődőket s a belépőkből befolyt összeget felújításra és karbantartásra fordítják.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.

Remote video URL