Beckói romvár túra

Tartsanak velünk virtuálisan Beckó várába, melyhez több legenda, monda kötődik!

Beckó község a Trencséni kerület Vágújhelyi járásában található s a várról kapta nevét.

Keveset tudunk a keletkezéséről, először Anonymus említi, valószínűleg az 1200 évek elején a Bolondóc királyi ispánság központjaként már létezett. A 13. században került Csák Máté birtokába s halála után e tulajdonjog a koronára szállt vissza. 1388-ban a lengyel származású Stibor bárónak adományozták, aki gótikus stílusban átépíttette és kibővíttette, majd a Bánffy család tulajdona lett. A török időkben a települést a várhoz kapcsolódó fal is védte, így 1599-ben a török sikertelenül ostromolta. A Rákóczi-szabadságharc idején Ocskay László vezetésével a kurucok elfoglalták. A szabadságharc bukása után 1729-ben érte el az építményt a végzete, amikor vigyázatlanság miatt leégett és többé nem épült fel újra.

A legenda szerint a várat Stibor vajda építette az udvari bolondjának, aki egy vadászat után megnevettette őt. Ezért nevezi néhány forrás Bolondócnak az építményt. Beckó udvari bolond kívánságára épült egy közeli sziklára. Sokan azt gondolták, oda lehetetlen várat építeni, de a vajdának ez egy év alatt
sikerült. Stibornak végül annyira megtetszett a felépített vár, hogy felajánlotta a bolondnak, annyi aranyat kap érte cserébe, amennyit nyom. Az udvari bolond egyetlen feltétele az volt, hogy róla nevezzék el Beckónak a várat.

Virtuális túránk Önök elé tárja a vár romjait és a környező káprázatos tájat. Nem kell egyebet tennie, mint kényelmesen helyet foglalni és bátran mozogni a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan szabályozhatja. Fedezze fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.