Sztrecsényi romvár túra

Virtuális sétára hívja Önt a Kis-Fátrába, a Zsolna közelében található Sztrecsényi várba, mely a Vág folyó felett magasodik egy sziklaormon!

A vidék nem csupán történelmi, de geológiai jelentőséggel is bír, hiszen a szirtet ellenálló, kemény mészkő alkotja. A csaknem három évszázada magányosan álló várrom az építészet fejlődésének nyomait láttatja gótikától egészen a barokkig.

Stratégiai jelentőségű helyre épült, fontos kereskedelmi és közlekedési, valamint hadviselési útvonalként tartották számon. Az építményt erős falakkal, tornyokkal és kapukkal látták el, így a Vágmente legbiztonságosabb várává vált. 

A vár építtetője a Balassa nemzetség volt, aztán Csák Máté birtokába került, majd tulajdonosok sora váltotta egymást, köztük találhatjuk Corvin Jánost, Szapolyai Jánost, a Pongrácz családot, Kinizsi Pált, a Kosztka és Dersffy családot. Falai közt élt Bosnyák Zsófia is, Wesselényi Ferenc felesége, a betegek
és a szegények segítője, akit szentként tiszteltek a környékbeliek. Földi maradványait mumifikálódott állapotban találta meg az utókor és helyezte örök nyugalomba a vágtapolcai templomban.

A vár felrobbantására 1674-ben a parancsot I. Lipót császár adta ki. A 20. század elején kezdték meg újra a felújítását, majd 1995-ben a nyilvánosság számára is elérhetővé tették a látogatását. Napjainkban a zsolnai Vágmenti Múzeum alá tartozik és számos rendezvénnyel várja a látogatókat.

Az erődhöz az erdőn át, felfelé haladva juthat a kiránduló, helyenként meredeknek tűnő ösvény vezet felfelé. Az elővárhoz vezető út során híd alatt, kompkikötő mellett és csörgedező patak folyása mentén lépkedve, erdei úton érhetnek fel a látogatók a vidék legfestőibb várához.

Virtuális túránk Önök elé tárja a csodás építményt és a gyönyörű tájat, otthona kényelméből élvezheti a csodás felvételeket. Mozogjon bátran a háromdimenziós térben, hiszen a haladás irányát is önállóan szabályozhatja. Fedezze fel virtuálisan (is) csodás tájainkat!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.