2018.szeptember.19.

Őszköszöntő délután a Szenci járás székhelyén

Családi szórakozás

Gyermeksereg, zeneszó és változatos programkínálat töltötte be a szenci magyar tannyelvű alapiskola udvarát.

 

A Libertate polgári társulás Családi délutánra hívta Szenc városának és környékének lakóit, hogy egy kellemes időtöltéssel köszöntsék az őszt. A szeptember 14-i rendezvényen javarészt a zenéé és a foglalkozásoké volt a főszerep, de teret kapott a tánc is.

 

A színpadi műsor a moldvai csángó zenét játszó Tindia együttes előadásával kezdődött, amelyhez tanárok és gyermekek ropták a táncot. Őket Gál Tamás interaktív előadása követte. A Szenczi Molnár Albert Alapiskola udvara zengett a nevetéstől, hiszen Arany János felülmúlhatatlan humora mellé a művész sajátját is társította. A nagyidai cigányok címet viselő előadásába néhány diákot is bekapcsolt, s a felnőttek pedig újra gyermeknek érezhették magukat. A nevetőizmok megmozgatása után a Szenczi Molnár Albert Alapiskola énekkara, a Gombocska, majd a Campa-Nulla együttes, a szenci Közgazdasági és Pedagógiai Középiskola és a Szenczi Molnár Albert Gimnázium csapata szórakoztatták, s táncoltatták meg a közönséget.

 

A legkisebbeket Ringató foglalkozással várták a szervezők, hogy a szülők együtt dalolászva közös játékban vegyenek részt gyermekével. Voltak cirógatós-, ölbeli, valamint lovagoltató játékok is. Eközben folytak a gyermekprogramok.

 

A gyermekek az „agyagasztalnál” próbálták ki alkotókészségüket, hiszen agyagból készítettek különböző tárgyakat, pl. tányér, ló, stb. Emellett a kígyózó sorokban álló diákok alig várták, hogy a kiválasztott figurát a kezükre tetováltassák csillámtetkóval. Miközben a tetoválások készültek, a gyermekek beszédbe elegyedtek. Meséltek arról, szüleik milyen formát varrattak magukra, s hogy mit csinálnak szívesen. Örömmel fogadták a Szent László legendáját tartalmazó kifestőt, a jegyzetfüzetet és a tollakat is. Volt, aki már a rendezvényen jegyzetelt. Egy szülő bizakodva mondta, hogy milyen hasznos lesz a füzetecske, „beleírjuk majd a házi feladatok és teendők listáját”. A gyermekek kísérői időközben fellapozták a Szempont újságunkat, valamint megismerkedtek a termék.sk, a szolgáltatás.sk és a háztáji.sk internetes oldalainkkal.

 

Nagy sikert aratott a lufizás és krétázás is. Ez utóbbi eredménye az alapiskola udvarát ékesíti. A lurkók örömmel rajzoltak házakat, virágot, s mindent, mihez kedvük volt. A délután kiemelkedő része Szarka Tamás és zenekarának koncertje volt a rendezvény záró-műsorszámaként.

 

Az összejövetelre Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is kilátogatott, aki nagyon örült, hogy a Libertate egy ilyen remek családi délutánt szervezett a városban. A Szenczi Molnár Albert Alapiskola udvarán eltöltött vidám órák élménydúsan teltek: méltóképpen lett köszöntve az ősz.