2019.október.11.

Mozgás szilvás hangulatban

Mozgás szilvás hangulatban

Immár hagyományos módon került sor a Kistárkányi Szilvanapra. Kirakodóvásár, népzenei műsor, sportolási lehetőség és különféle finomságok várták az érdeklődőket.

 

A 2019. szeptember 21-én tartott esemény ideje alatt több száz látogató megismerkedett a szilvalekvár-főzés egykori módjával, méghozzá az üstökben való hagyományos kézi kavarással történő készítéssel. Aki pedig megéhezett, az kemencében és szabad tűzön főtt szilvás finomságokat kóstolhatott, a szomjasabb egyének pedig a pálinkafőzdébe látogathattak.

 

A hagyományőrző napot Kondás Aranka, helyi lakos álmodta meg. Célja, hogy a szilvatermesztés és házi lekvárfőzés újra közkedvelt tevékenységgé váljon, hiszen ezek is a régmúlt idők kincsei. Számára fontos, hogy a hagyományőrzés ne váljon a múlté, hanem mindenki örömmel gyakorolja azt akár néptánccal, akár főzéssel, akár termesztéssel.

 

A Libertate társszervezésében tartott rendezvényen a finomságok kóstolása mellett kovácsolásra és íjászatra is lehetőség volt. Ez utóbbit a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület szakképzett tagjai biztosították. Fiatalok, idősek egyaránt lelkesen próbálták ki magukat a foglalatosságban. A jelenlévők körében pillanatok alatt népszerűvé vált a tevékenység.

 

A közösségépítő rendezvény nagy sikert aratott; éhen, szomjan, jókedv és mozgás nélkül se maradt senki.