2020.február.17.

Könnyes szemek és meghitt percek Diósförgepatonyban

Szerelmem, Erdély - Diósförgepatony

Beszéljünk szabadon! programsorozatunk második rendezvényére szintén a Felső-Csallóközben került sor, ahol egy közkedvelt magyarországi színész lépett színpadra. A sokak által jól ismert Bartha Zsolt megszemélyesítője ezúttal egy teljes más arcát mutatta be Felvidéken, hiszen február 15-én, pénteken az Erdélyéből menekülni kényszerülő  író, Wass Albert bőrébe bújt. Rékasi Károly az erdélyi magyar író és költő lelki, valamint szellemi vívódásait szemléltette a közönséggel.

 

Az előadóest hűen tükrözi Wass Albert gyötrelmeit. Ahogy megtestesíti mindazt, milyen szilárd köt egy embert szülőföldjéhez, s milyen az, mikor onnan menekülésre kényszerítik. A nézők átéléssel figyelték azt a harcot, amit a költő megvívott. A közönség magáénak érezte, hiszen a jelenlévők a megmaradásért harcolnak nap, mint nap itt, a Felvidéken. Ugyanakkor a nézők az író szerelmi élete egy részének is részeseivé váltak.

 

A bemutatót siker övezte, s mindenkit megérintett a prózai színpadi előadás cselekménye. Ezt bizonyította az, hogy a diósförgepatonyi kultúrház előcsarnokában többen is kijelentették, „Nehéz bármit is mondani. Szívemhez szólt Rékasi. Adják vissza a hegyeinket!” Mások úgy érezték, ezt a darabot újra meg kell tekinteniük. Minderről, s a megmaradást érintő témákról percekig beszélgettek a jelenlévők.

 

Képgalériánkat hamarosan további fotókkal bővítjük.