2019.június.10.

Élménydús családi nap Nagyszarván

Mozogj szabadon!

A Nagyszarvai Alapiskola és Óvoda, valamint Nagyszarva Község Önkormányzata immár 10. alkalommal rendezett Családi napot. A 2019. május 31-én, pénteken tartott rendezvény programja nagyon színes volt, változatos lehetőséget nyújtott a családoknak.

 

A Libertate polgári társulás társszervezésében tartott nagyszarvai családi nap egy futóversennyel kezdődött, melyben a gyorsaságon kívül a tudás is számított, hiszen a regisztráció után a benevezett csapatoknak négy különböző állomáson kellett feladatokat teljesíteni. Az ökostandon a környezettudatos életmóddal kapcsolatos kérdések várták a versenyzőket, valamint háztartási hulladékot kellett helyesen osztályozni és azokat a megfelelő színű tárolóba helyezni. A következő állomás egy a tornateremben felállított akadálypálya volt, melyet kicsik és nagyok sikeresen teljesítettek. A harmadik megállón helytörténeti kérdésekre kellet a csapatoknak választ adni: „Ki mit tud Nagyszarvárólʺ jelszó alatt. Az utolsó állomás a Zöld pont elnevezést kapta, ahol a helyes táplálkozás, a zöldségek és a gyümölcsök kaptak hangsúlyt.

 

A versenybe nevezhettek óvodások és iskolások szülőkkel vagy nagyszülőkkel. A regisztrációnál mindenki kapott egy kis füzetet, ahová a standokon pontokat és pecséteket gyűjthettek, valamint a futás idejét is bejegyeztük. A gyorsaságot és tudást együttesen figyelembe véve három kategóriában hírdettünk helyezéseket: óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos gyermek és családtagjaik. Ezenkívül két különdíjat is adtunk a két legfittebb nagymamának, akik az unokákkal ezen a jó hangulatú versenyen részt vettek.

 

A rendezvény része volt az apák-fiúk futballmérkőzés is, melyet idén a fiatal generáció nyerte nagy küzdelemben. A késő estig tartó családi nap kísérőprogramjai voltak a Magyarországról érkezett  Toma és csapata nevet viselő társulat, mely népi játékokkal szórakoztatta a gyerekeket. Voltak jelmezes játékmesterek, tréfás és furfangos játékok, melyeket mindenki örömmel és érdeklődéssel próbált ki. A helyi tűzoltószervezet lehetőséget adott a gyerekeknek versenyszerűen kipróbálni a tűzoltás alapjait. Az állatbarátok lovagolhattak a Big Horn lovasklub jóvoltából. Hosszú sorokban vártak a gyerekek, hogy egy-két kört tehessenek a szépen gondozott, barátságos állatokon. Este Tóth Reni, a Kormorán együttes volt énekese emelte a hangulatot.

 

Az egyes programok között lehetőség nyílt kipróbálni az arcfestést, megtekinteni az iskola tanulóinak kézműves munkáit, fényképeket az iskola életéből. De volt ízletes gulyás, lángos és palacsina a rendezvényt támogató szülők jóvoltából.

 

Nagyon sok embert összehozott ez a programokban gazdag és tartalmas délután: gyerekeket, szülőket, nagyszülőket, a faluban hivatásosan vagy társadalmi munkában ténykedő embereket, volt diákokat a falu lakosságát.

 

A főszervezők szeretnék a jövőben újra és újra megszervezni a rendezvényt, tekintettel a pozitív közösségépítő szerepére.